Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

5. Komiteens merknader

Komiteen viser til St.meld. nr. 7 (1993-1994) som omhandler statlige utvalg, styrer og råd som fremmes som stortingsmelding bare hvert 4. år. Meldingen gir imidlertid en oversikt over utviklingen i fireårs-perioden.

       Komiteen registrerer at meldingen omtaler mål og planlagte hovedtiltak i den kommende fireårsperiode. Komiteen har merket seg at 632 utvalg, styrer og råd har vært i virksomhet i løpet av 1993. Det er en nedgang på 24 fra utgangen av 1992.

       Komiteen registrerer at antallet på utvalg, styrer og råd er redusert fra 762 i 1989 til 632 i 1993. Dette er i tråd med Stortingets intensjoner, jf. Innst.S.nr.232 (1989-1990).

       Komiteen har også merket seg at tallet på kvinner i utvalgene har steget fra 35 % i 1989 til 39 % i 1993, men at det fortsatt ligger i underkant av 40 % som er det lovpålagte mål ifølge likestillingsloven.

       Komiteens flertall, alle unntatt Fremskrittspartiet, er tilfreds med at Regjeringen legger vekt på å styrke kvinners deltaking, og forventer at det vil gjenspeile seg i valg av ledere av utvalg, styrer og råd framover, da det fortsatt er en altfor svak kvinnerepresentasjon her, kun 21 %.

       Flertallet vil påpeke at det fortsatt er stor ubalanse i den geografiske fordelingen i utvalgene. Flertallet mener det må være et mål å få alle deler av landet tilfredsstillende representert. Flertallet viser i denne sammenheng til at arbeidet i utvalg, styrer og råd er en viktig del av et levende folkestyre, og sånn sett bør alle landsdeler få rettferdigere del av slikt arbeid.

       Komiteen er enig i Regjeringens vurdering av at en effektivisering av bruken av styrer gir den beste gevinsten. Bruken av ad hoc-utvalg er tiltak som har medvirket til å øke tempoet i saksbehandlingstiden, samtidig som flere synspunkt kommer fram.

       Komiteen har merket seg at det i 1990 ble tatt initiativ fra daværende Arbeids- og administrasjonsdepartementet og satt ned et utvalg som hadde til oppgave å se nærmere på bruken av styrer i staten. NOU 1991:26 om bruk av styrer i statlige virksomheter konkluderte med at styrene måtte ha ansvar for å utvikle langsiktig og overordnet strategi for virksomheten, samt ansvar for drift og strategi for virksomheten.

       Komiteen har videre merket seg at dette er blitt fulgt opp i St.meld. nr. 35 (1991-1992) om Statens forvaltning og personalpolitikk, og at det er utarbeidet en egen rettledning i form av råd fra styrebruk. Bruken av styrer må tilpasses egenarten ved den enkelte virksomhet. Komiteen er enig i at prinsippet om at de ansatte skal ta del i styret skal praktiseres så langt det er mulig.