Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

3. Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at antall saker som er behandlet av Ombudsmannen i 1993 holder seg på et jevnt nivå i forhold til 1992, og at et stort antall saker fortsatt lar seg løse ved uformell kontakt mellom partene.

       Komiteen har også merket seg at avgjørelsen i 36 % av klagetilfellene er endret i favør av klageren i 1993.

       Komiteen har videre merket seg at antall klagesaker i gruppen « sosiale saker » ble halvert i 1993, noe som antas å ha sammenheng med at Forsvarets sosialkatalog ble endret fra 1991 og nå gir de militære myndigheter større muligheter til å innvilge stønader på et videre skjønnsmessig grunnlag.

       Komiteen har også merket seg at ca 25 % av klagesaker i 1993 gjaldt gruppen « Innkalling, fritaking, utsettelse » og at Vernepliktsforvaltningen synes å ha ervervet seg betryggende rutiner med slike saker.

       Komiteen har merket seg at det som tiltak mot å forebygge selvmord blant soldatene, er under etablering visse former for fadderordning ved innrykk og at det fra 1994 er etablert en egen krisetelefon i samarbeid med Kirkens SOS.

       Komiteen viser til at Nemnda sier seg tilfreds med det engasjement som nå utvises med sikte på å redusere de personlige skader som følge av FN-tjenesten, særlig med forslaget om å etablere et hjelpeapparat ved oppsettende avdeling, men anbefaler at det også etableres et medisinsk støtteteam i tjenesteområdet der FN-personellet på et tidligere stadium kan søke støtte og veiledning. Komiteen støtter forslaget i den utstrekning tilstrekkelige medisinsk/psykologiske ressurser er tilgjengelige i de respektive innsatsområder.

       Komiteen har merket seg at Nemnda har drøftet overgrepstilfelle og trakassering av kvinner i Forsvaret basert på et aktuelt tilfelle, og at den er tilfreds med det arbeid som er iverksatt med sikte på å få egne bestemmelser og retningslinjer om kvinners tjeneste, familiepolitikk og likestilling i Forsvaret. Nemnda understreker betydningen av at tjenesterutinene i størst mulig utstrekning legges opp slik at kvinners særlige forhold ivaretas.

       Komiteen har videre merket seg at Nemnda har drøftet konsekvensene av den omfattende omstilling innen Forsvaret, og at flertallet bl.a. understreker at den bemanningsmessige omstilling også må ta hensyn til arbeidsmiljøet for det gjenværende personell slik at ingen utsettes for urimelige belastninger.

       Komiteen har også merket seg at Generaladvokatens refselsesstatistikk viser at antall refselser fortsatt viser en nedadgående tendens, idet antall refselser er sunket med 24 % fra 1. halvår 1992 til 1. halvår 1993.

       Komiteen viser til slutt til sidene 31-38 i Dok.nr.5 som omhandler de enkelte befaringer Nemnda har gjennomført i 1993.