Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Innledning

Til Stortinget.

       Stortingsrepresentantane Reidar Johansen, Rolf Ketil Bjørn og Børre Rønningen har fremma slikt forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen sørge for en snarlig gjennomgang av avtaleverket i reindriftsnæringen. Denne gjennomgangen må bl.a. omfatte regelverket for omstillingsordningen.

       Reindriftens posisjon som den viktigste bærer av samisk språk og kultur må sikres. En må ta sikte på å legge forholdene til rette for å holde kapitalutgiftene på et lavest mulig nivå, og ikke i for stor grad la teknologien erstatte menneskelig arbeidskraft.

       Øvre reintall pr. driftsenhet må innføres, og forholdene legges til rette for at kombinasjonsnæringer, som tillegg, gjør det økonomisk mulig å eksistere i næringen for de som har få rein. »

       I grunngivinga for framlegget er det vist til Omstillingsprogrammet for Indre Finnmark, som m.a. under programdelen levekår tilbyr omstillingsløn i 5 år til reineigarar som vil slakte ned flokken. Dersom eigar av driftseining vel å gå inn på ordninga, vil familiemedlemer/arvingar også vere ute av reindrifta. Hittil har eigarar med få rein avvikla. Det er frykt for at mange blir kjøpt ut av næringa utan at reintalet går særleg ned. Reindrifta er ein viktig faktor når det gjeld å halde oppe samisk språk og kultur. Forslagsstillarane meiner at dersom reindrifta fortsatt skal vere eit viktig element i å halde oppe samisk kultur, må Regjeringa gripe aktivt inn og føre ein politikk som hindrar at dei store reineigarane blir større, og at det går ut over dei mange og små driftseiningane. Politikken må leggjast om, elles kan den i verste fall i neste tiår få karakteristikken fornorskingspolitikk.