Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Innledning

Til Stortinget.

       Stortingsrepresentant Carl I. Hagen har den 2. februar d.å. fremsatt følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen oppnevne en uavhengig offentlig kommisjon med et bredt mandat til å granske Bjugn-saken. »

       I begrunnelsen for forslaget vises det til at Norges største sedelighetssak nå er avsluttet med frifinnelse av den eneste tiltalte i saken. Tidligere har syv personer vært arrestert og fengslet siktet for seksuelle overgrep mot mer enn 40 barn. Forslagsstilleren mener at man må gjøre alt som er mulig for å trekke lærdom av saken slik at man kan forebygge at noe slikt skjer en gang til.

       Det må vurderes hvordan påtalemyndighetens arbeid i saken ble lagt opp og gjennomført. De generelle retningslinjene for påtalemyndighetens undersøkelser i sedelighetssaker må også vurderes. Videre må det undersøkes hvilken utdannelse og kompetanse etterforskerne hadde, og om deres vurderinger var så aktsomme og forsiktige som denne type saker tilsier. Spesielt må forholdene omkring beslutningen om å pågripe og sikte syv personer studeres nøye. Kommisjonen bør videre vurdere de holdninger som var fremtredende innen påtalemyndigheten for å kartlegge i hvilken grad eventuelle prestisjehensyn kom inn i bildet. Også Riksadvokatens befatning med Bjugn-saken bør vurderes. Riksadvokaten har et medansvar for at den fikk et så stort omfang. Videre bør forholdet mellom påtalemyndigheten og såkalte medisinsk eller faglig sakkyndige vurderes.

       Det bør også undersøkes i hvilken grad rettssikkerhetsprinsipper er innarbeidet i utdanningen av psykologer, psykiatere, barnevernsarbeidere og i relevante grupper i påtalemakten. Kommisjonen bør dessuten undersøke om rettssikkerhetsstridige holdninger eksisterer innenfor det såkalte hjelpeapparatet.

       Den kommisjonen som foreslås nedsatt, bør arbeide basert på det generelle regelverk for offentlige kommisjoner. Det er viktig at kommisjonen snarest kommer i gang med sitt arbeid.

       Stortingsrepresentantene Morten Lund og Jorunn Ringstad fremsatte den 15. februar 1994 følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen foreta en samla gjennomgang av forløpet av barnehagesaken fra Bjugn og legge fram forslag som kan bøte på de skader som bygdesamfunnet er påført. »

       I begrunnelsen for forslaget heter det bl.a. at det er viktig med en full gjennomgang av hele sakens forløp av hensyn til lokalsamfunnet Bjugn, enkeltpersoners framtid og rettssikkerheten til ofre, mistenkte og vitner i slike saker. Arbeidet som ble gjort av etterforskere, påtalemyndighet og riksadvokat bør gjennomgås, og ikke minst bør fremgangsmåten under avhørene av barna vurderes. Det er også viktig å finne ut hvordan vitneforklaringer ble tilgjengelige for media, og hvordan politiets informasjon påvirket sakens utvikling.

       Fagpersoner med kompetanse innen barnevern og medisin har spilt en sentral rolle i saken. Det må vurderes om de ulike faginstansers taushetsplikt kan ha medvirket til et dårligere utbytte enn innsatsen skulle tilsi, når det gjelder å bistå barna og politiet.

       Medias nærgående dekning har økt påkjenningen for de berørte. Det er grunn til å gå nøye gjennom hva som var nødvendig informasjon til offentligheten og hva som var overtramp i forhold til personvernet. Det er også behov for å vurdere om aktsomhetsgrensene for etterforskning og omtale skal være annerledes når en sak blir så omfattende som i dette tilfellet.