Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

3. Merknader fra Kristelig Folkeparti

Haldenreaktoren

       Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti, Frafjord Johnson, vil vise til at en fra norsk side har valgt å ikke satse på kjernekraft som energikilde. I lys av denne politiske linje og de miljø- og avfallsproblemer som utvikling av kjernekraft representerer, er dette et fagfelt og forskningsområde som etter dette medlems vurdering ikke bør prioriteres. Denne holdning gjelder også for Haldenreaktoren, noe som er reflektert i partiets program og ved partiets behandling av siste statsbudsjett, der en gikk inn for en reduksjon av de offentlige overføringene til Haldenprosjektet. Kristelig Folkeparti vil komme tilbake til spørsmålet i sin fulle bredde når den nåværende avtaleperiode for Haldenprosjektet går ut i 1996 og når ny konsesjon for drift av Haldenreaktoren skal behandles i 1999.

       Dette medlem viser til at Regjeringen ikke har lagt fram noe forslag til hva en skal gjøre med det høyaktive langlivete radioaktive avfallet i Norge, det brukte reaktorbrenselet fra Halden- og Kjeller-reaktoren. Dette medlem mener at en i det videre arbeidet med å finne fram til lagringsalternativer for lager/deponi for lavt og middels aktivt avfall også arbeider med retningslinjer for hva en skal gjøre med det høyaktive avfallet med sikte på senere behandling i Stortinget.