Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

1. Innledning

Arbeids- og inkluderingsdepartementet legger i proposisjonen fram forslag til endringer i lov av 15. mai 2008 nr. 35 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her (utlendingsloven) og enkelte andre lover. Det foreslås i hovedsak lovtekniske justeringer og opprettinger, men også enkelte materielle endringer og presiseringer.

Den 19. januar 2009 sendte departementet på høring et forslag til endring i disse lovene. I proposisjonen er det redegjort for innholdet i merknadene til høringsinstansene i forbindelse med omtalen av det enkelte lovforslaget.

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Tore Hagebakken, Saera Khan, Inger Løite, Tom Strømstad Olsen og Arild Stokkan-Grande, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen, Åge Starheim og Ib Thomsen, fra Høyre, Kari Lise Holmberg og Bent Høie, fra Sosialistisk Venstreparti, Rolf Reikvam, fra Kristelig Folkeparti, Bjørg Tørresdal, fra Senterpartiet, Anna Ceselie Brustad Moe, og fra Venstre, Vera Lysklætt, viser til Regjeringens forslag til endringer i lov av 15. mai 2008 nr. 35 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her, og enkelte andre lover. Komiteen ser at forslagene i hovedsak er lovtekniske justeringer, men også noen materielle endringer og presiseringer.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet ønsker en annen politikk på utlendingsområdet enn det regjeringspartiene og de andre opposisjonspartiene går inn for, og viser for øvrig til Fremskrittspartiets komplette forslag til ny norsk utlendingslov i Innst. O. nr. 42 (2007–2008), samt tilhørende merknader.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til sine respektive forslag og merknader i Innst. O. nr. 42 (2007–2008). I den grad forslag i denne proposisjonen ikke er i samsvar med disse medlemmers forslag og merknader i nevnte innstilling, vil disse medlemmer subsidiært støtte proposisjonen.