4. Om egenkontrollen i kommunene
I proposisjonen gjøres det rede for egenkontrollen i kommunene. Denne kontroll- og tilsynsvirksomheten er viktig for å forebygge og avdekke misligheter og uheldige forhold i kommunesektoren. God egenkontroll i kommunene er viktig, ikke bare for innbyggernes tillit til kommunen, men også for å sikre effektiv og riktig bruk av ressursene. Det er derfor av stor betydning at regelverket legger til rette for effektive kontrollordninger. I proposisjonen blir det gitt en kort oversikt over reglene om kontrollutvalg, revisjon og internkontroll, og spørsmål om kontrollutvalgets og revisors uavhengighet drøftes.
Departementet mener at forvaltningsrevisjon er et velegnet verktøy for kommunene i deres egen utvikling av tjenesteproduksjon, myndighetsutøvelse, planlegging, intern styring mv. Hvilke sektorer og spørsmål som skal være gjenstand for forvaltningsrevisjon og hvor store ressurser som skal prioriteres til formålet, vil det være opp til kommunestyret og fylkestinget å bestemme i budsjettsammenheng og i planen for forvaltningsrevisjon.
Administrasjonssjefens internkontroll er en helt sentral del av egenkontrollen i kommunene. Gode rutiner og systemer for dette er nødvendig. Departementet mener at dette i utgangspunktet er et område som ikke egner seg godt for ytterligere lovregulering, og at kommuneloven § 23 nr. 2 gir muligheter til å finne gode løsninger lokalt.
Den rolle- og oppgavefordeling som lovendringene fra 2004 la opp til mellom kontrollutvalg, revisjon, administrasjon og kontrollutvalgssekretariat, bør etter departementets syn ligge fast. Siden kommunene har tilpasset seg disse reglene, bør det foreligge tungtveiende grunner, for eksempel klare forskningsbaserte funn, før det er aktuelt å endre reglene. Det foreligger etter departementets vurdering ikke grunnlag for å vurdere grunnleggende endringer nå.
For å få fram forslag til tiltak og veiledningsmateriell som kan bidra til å styrke egenkontrollen i kommunene og fylkeskommunene, har departementet satt ned en arbeidsgruppe som skal foreslå tiltak lokalt og nasjonalt for å styrke egenkontrollen i kommunene og fylkeskommunene.
Komiteen viser til at Kommunal- og regionaldepartementet ga Nordlandsforskning i oppdrag å foreta en kartlegging av kommunale kontrollutvalgs uavhengighet.
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, peker på at rapporten ikke gir grunnlag for å si at kontrollutvalgets uavhengighet oppfattes som svak. Samtidig er det viktig å presisere at rapporten peker på at det ikke er slik at det er fravær av utfordringer knyttet til kontrollutvalg og uavhengighet.
Flertallet har merket seg at departementet har satt ned en arbeidsgruppe som skal få fram forslag til tiltak og veiledningsmateriell som kan bidra til å styrke egenkontrollen i kommunene og fylkeskommunene.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre mener det er behov for å styrke kontrollutvalgets uavhengighet og viser til Dokument nr. 8:4 (2008–2009).