Ugyldighet (artikkel 17)
Dersom fusjonen har trådt i kraft, kan den ikke senere erklæres ugyldig. Direktivet innfører dermed en mer restriktiv adgang til å få kjent en fusjonsbeslutning ugyldig enn det som følger av tredje selskapsdirektiv og allmennaksjeloven. Etter allmennaksjeloven kan gyldigheten av et selskaps beslutning om fusjon angripes ved søksmål, forutsatt at dette reises før fusjonen er registrert i Foretaksregisteret. Et søksmål har imidlertid ikke oppsettende virkning for registreringen av fusjonen, med mindre dette blir uttrykkelig bestemt av domstolen søksmålet er brakt inn for. En beslutning om nasjonal fusjon vil derfor kunne kjennes ugyldig også etter at fusjonen er registrert. Som følge av artikkel 17 foreslo departementet i høringsnotatet en regel om at en beslutning om fusjon over landegrensene ikke kan kjennes ugyldig etter at fusjonen er trådt i kraft.
Direktivet kan imidlertid ikke antas å være til hinder for at det før ikrafttredelse av fusjonen kan reises søksmål om gyldigheten av fusjonsbeslutningen, og at søksmålet i så fall kan gis oppsettende virkning for registreringen av fusjonen. I høringsnotatet foreslo departementet at søksmålsadgangen skal stå åpen frem til Foretaksregisteret har utstedt fusjonsattesten. For å gjøre søksmålsadgangen effektiv foreslo departementet at retten som søksmålet er brakt inn for, gis hjemmel til å beslutte at søksmålet skal ha oppsettende virkning for registreringen av fusjonen. Videre ble det foreslått at reglene om frist for å avhjelpe mangler, reglene om virkningen av en dom om ugyldighet og hvordan en ugyldighetsdom skal gjøres kjent, samt reglene om solidarisk ansvar for selskapene, gis tilsvarende anvendelse ved fusjoner over landegrensene.
Departementet mener at aksjeeierne og andre søksmålsberettigede bør ha rett til å angripe en beslutning om fusjon over landegrensene ved søksmål, forutsatt at søksmålet reises før Foretaksregisteret har utstedt fusjonsattesten. Fusjonen kan ikke kjennes ugyldig etter at den har trådt i kraft. Det er derfor et behov for å gi retten kompetanse til å beslutte at et ugyldighetssøksmål skal ha oppsettende virkning for fusjonsprosessen.
Komiteen er samd med departementet og meiner at aksjeeigarane og andre med rett til søksmål bør ha rett til å angripe ei beslutning om fusjon over landegrensene ved søksmål, forutsatt at søksmålet vert reist før Foretaksregisteret har utstedt fusjonsattesten. Fusjonen kan ikkje kjennast ugyldig etter at den har trådd i kraft. Det er derfor eit behov for å gi retten kompetanse til å beslutte at eit ugyldigheitssøksmål skal ha oppsettjande verknad for fusjonsprosessen.