Vedlegg 2: Brev fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe tilArbeids- og sosialdepartementet v/statsråden, datert 21. mai 2007
Ot.prp. nr.56 Lov om endringer i Arbeidsmiljøloven og Allmenngjøringsloven er til behandling i Arbeids- og sosialkomiteen.
Proposisjonen har stor betydning for arbeidslivet i Norge. Spesielt er lovendringene viktige i forhold til problemstillingen "sosial dumping". Fremskrittspartiet er redd for at noen viktige sider av innsynsrett og påseansvar i lovutkastet etterlater seg noen sentrale og viktige problemstillinger som proposisjonen ikke gir svar på. Fremskrittspartiet ber derfor Arbeids- og inkluderingsministeren svare på følgende spørsmål i forbindelse med lovutkastet:
-
1. Det vises til omtale i kap. 5 i proposisjonen. Hva skal omfanget på dokumentasjons- og opplysningsplikten være? Skal det settes en grense, eller skal tillitsvalgte selv kunne avgjøre hva som anses som tilstrekkelig informasjon?
-
2. Hva er statsrådens syn på hvor mye tid de tillitsvalgte skal bruke på denne type arbeid, hvem skal betale for tidsbruken og hvor mye tid er det forutsatt at underentreprenører skal bruke på å dokumentere/redegjøre for tillitsvalgte?
-
3. Hvordan skal personvern- og konkurransehensyn ivaretas? Er det grenser for hvilke opplysningstyper en underentreprenør/leverandør kan bli pålagt å gi ut?
-
4. Hvilke tillitsvalgte kan kreve å få tilgang til informasjon fra underleverandører? Er det tillitsvalgte hos byggherre, hovedentreprenør eller alle underentreprenører som igjen engasjerer underentreprenører/leverandører? Hvordan skal i tilfelle innsynsretten samordnes?
-
4. Kan underentreprenører reservere seg mot at tillitsvalgte gis innsyn og i stedet overlevere dokumentasjon til Arbeidstilsynet? Kan underentreprenører be om et felles møte mellom Arbeidstilsynet og tillitsvalgte for på denne måten sikre seg mot å avgi forklaring to ganger om samme dokumentasjon.
Det bes om at kopi av svar på dette brev sendes komitesekretæren i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Berit Skovly.