Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bendiks H. Arnesen, Thorbjørn Jagland og Signe Øye, fra Fremskrittspartiet, Per Roar Bredvold, Henning Skumsvoll og Per Ove Width, fra Høyre, lederen Jan Petersen, og fra Sosialistisk Venstreparti, Bjørn Jacobsen, viser til at lokalt elektrisitetstilsyn med få unntak er pålagt alle netteiere i henhold til lov av 24. mai 1929 nr. 4 om tilsyn med elektriske anlegg og elektrisk utstyr, og at denne tilsynsvirksomheten kalles de lokale elektrisitetstilsyn (DLE). Komiteen viser videre til at forslaget i proposisjonen legger opp til en videreføring av hovedprinsippene i dagens DLE-ordning som Stortinget sluttet seg til, jf. Innst. S. nr. 240 (2004-2005) fra finanskomiteen om tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet medregnet folketrygden 2005.

Komiteen merker seg at utviklingen av DLE de senere år har vært negativ ved at antallet årsverk og antallet tilsyn har blitt kraftig redusert. Komiteen ser det som viktig at denne utviklingen søkes snudd gjennom den foreslåtte lovmessig klargjøring av overordnede tilsynsplikter for de lokale elektrisitetstilsyn. Videre er komiteen enig i at det for å sik­re at lovens bestemmelser etterfølges, foreslås en utvidelse av dagens bestemmelse om tvangsmulkt og mulighet for sanksjonering gjennom ileggelse av overtredelsesgebyr. Komiteen vil også understreke viktigheten av en lovmessig klargjøring for de reg­ler som skal gjelde for ivaretakelse av hensynet til habilitet og uavhengighet, slik at man hindrer uheldige dobbeltroller for tilsynspersonell. Komiteen slutter seg til at det foreslås en oppgradering av enkelte lovbestemmelser for å fremheve at tilsynsloven også omfatter tilsyn med elektrisk utstyr.

Komiteen merker seg at det i tillegg til de endrede foreslåtte lovbestemmelser, legges opp til en mulighet for ytterligere regelpresisering gjennom forskrift fastsatt av Kongen. Komiteen er for øvrig enig i at loven som i dag ikke har noen offisiell korttittel, benevnes el-tilsynsloven.

Komiteen støtter forslag til lov om endringer i lov 24. mai 1929 nr. 4 om tilsyn med elektriske anlegg og elektrisk utstyr.