6. Økt representativitet i utvalgene av lagrettemedlemmer og meddommere
De hovedhensyn som ligger til grunn for ordningen med lekdommere, tilsier at utvalgene av lagrettemedlemmer og alminnelige meddommere bør representere et visst mangfold med hensyn til alder, kjønn, bakgrunn og kultur. Lekdommerordningen innebærer en fordeling av formell innflytelse, som etter demokratiske idealer bør favne bredt. Deltakelse som lekdommer kan dessuten fungere som et bindeledd mellom ulike befolkningsgrupper på den ene siden og domstolene og andre offentlige myndigheter på den annen.
Departementet ser ikke grunn til å endre dagens system med at det skal velges ett utvalg for hvert kjønn. Departementet går inn for å lovfeste en regel om at utvalgene skal ha en allsidig sammensetning, slik at utvalgene i størst mulig grad representerer alle deler av befolkningen. Den vil innebære en plikt for kommunene til å sørge for spredning i utvalgene med hensyn til blant annet alder, innvandrer- og minoritetsbakgrunn og kultur. For å legge til rette for allsidighet og mangfold i utvalgene, bør kommunene også ha plikt til å oppfordre allmennheten til å foreslå kandidater.
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre og Sosialistisk Venstreparti, vil påpeke at ideen bak lekfolk i rettssystemet forutsetter at utvalgene i så stor grad som mulig skal gjenspeile befolkningssammensetningen og støtter at dette nedfelles i en lov som forplikter kommunene til å sørge for spredning i utvalgene med hensyn til bl.a. alder, innvandrer- og minoritetsbakgrunn og kultur.
Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, mener også det er riktig å pålegge kommunene en plikt til å oppfordre allmennheten til å foreslå kandidater.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er av den oppfatning at utvalgene av lagrettemedlemmer og alminnelige meddommere bør representere et mangfold med hensyn til alder, kjønn, bakgrunn og kultur. Disse medlemmer er likevel uenig i at å lovfeste en regel for sammensetning av utvalgene er den rette veien å gå. Slik disse medlemmer ser det, må det være opp til den enkelte kommune å påse at disse forutsetninger blir fulgt opp, og at utvalgene i størst mulig grad representerer alle deler av befolkningen.
Når det gjelder ordningen med at kommunen skal ha plikt til å oppfordre allmennheten til å foreslå medlemmer, mener komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre at dette må være opp til den enkelte kommune å avgjøre.
Disse medlemmer vil på denne bakgrunn fremme følgende forslag om endring av domstolloven § 67:
"Domstolloven § 67 oppheves."
Komiteens medlemmer fra Høyre vil vise til at Oslo kommune som har behov for et stort antall lekfolk, har praktisert slik rekruttering i tillegg til at kommunestyret kommer med sine forslag. Disse medlemmer forutsetter at kommuner som velger denne fremgangsmåten samtidig iverksetter tiltak for å sikre at personer som melder seg selv, faktisk er egnet for oppgaven.