Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunvor Eldegard, Sigrun Eng, Silvia Kristoffersen Kosmo, Sigvald Oppebøen Hansen og Arne L. Haugen, fra Fremskrittspartiet, Hans Frode Kielland Asmyhr, Kåre Fostervold og Øyvind Korsberg, fra Høyre, Torbjørn Hansen og Petter Løvik, fra Sosialistisk Venstreparti, Ingvild Vaggen Malvik, fra Kristelig Folkeparti, Ingebrigt S. Sørfonn, fra Senterpartiet, lederen Lars Peder Brekk, og fra Venstre, Gunn Berit Gjerde, viser til at i det i lovene for Foretaksregisteret og Regnskapsregisteret foreslås enkelte endringer som gjennomføres som en følge av et rådsdirektiv som endrer første selskapsrettsdirektiv (68/151/EØF). Komiteen viser også til at det foreslås enkelte andre endringer som vil bidra til å effektivisere registreringsplikten, herunder i loven for Enhetsregisteret.

Komiteen viser til at endringsdirektivet, rådsdirektiv 2003/58/EF, moderniserer regelverket i tråd med den teknologiske utviklinga, og innebærer bl.a. at registrering, kunngjøring og avlevering av informasjon skal kunne skje elektronisk. Komiteen støtter dette, og ser det som positivt at det kommer endringer som forenkler og effektiviserer innsending av og tilgang til opplysninger om selskap.

Komiteen viser til at flere av de krav som følger av direktivet, i praksis blir ivaretatt i dag. Komiteen støtter at det foreløpig ikke innføres krav om elektronisk innrapportering fra næringsdrivende til registrene, siden ikke alle bedrifter har enkel tilgang til elektronisk kommunikasjon. Komiteen er tilfreds med at overgangsordninger vil bli vurdert i forbindelse med innføring av forskriften.

Komiteen viser også til at næringslivet har stadig flere steder i lovverket hvor det stilles krav til opplysninger, og påpeker at like krav til opplysninger må formuleres likt i ulike regelverk.

Komiteen ser det som positivt at det, med utgangspunkt i Altinn, skal utvikles en felles portal for elektroniske tjenester til næringslivet fra det offentlige. Komiteen er tilfreds med at Regjeringen prioriterer arbeidet med forenkling og tilrettelegging for næringslivet høyt, og viser til at det i denne forbindelse er avgjørende med et godt samarbeid mellom alle etater som har tjenester til næringslivet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at det vil være ressurssparende dersom alle næringsdrivende sender inn dokumenter og opplysninger elektronisk. Disse medlemmer mener man først må bruke positive stimuleringstiltak for å legge grunnlag for en frivillig overgang til elektronisk innrapportering før det kan bli aktuelt med pålegg. Disse medlemmer vil i denne sammenheng vise til at flere norske bedrifter fremdeles ikke har tilgang til PC og Internett. På dette grunnlag mener disse medlemmer at et pålegg om elektronisk innrapportering vil kunne medføre uholdbart store ekstra utgifter for mange bedrifter.