Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

8. Forholdet til tjenestemannsloven - stillingsvernsbestemmelsene

Moderniseringsdepartementet vil fremme en egen proposisjon som reverserer opphevelsen av gjeldende tjenestemannslov. Dette vil innebære at stillingsvernet i staten fortsatt i all hovedsak vil være regulert av tjenestemannsloven. Departementet foreslår på denne bakgrunn å erstatte bestemmelsen i § 1-2 tredje ledd med en bestemmelse tilsvarende gjeldende lov § 56 første ledd, hvoretter gjeldende regler om unntak fra lovens stillingsvernsbestemmelser videreføres. De særlige reglene for staten i §§ 14-2 niende ledd og 14-10 tredje ledd blir overflødige og foreslås opphevet.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, har ingen merknader og støtter Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ønsker en arbeidsmiljølov som gjelder for hele arbeidslivet. Etter disse medlemmers syn er det særdeles svakt begrunnet at statlige tjenestemenn skal ha annerledes stillingsvernsbestemmelser enn hva som gjelder for kommuneansatte og privat ansatte. Disse medlemmer er enige i den enstemmige konklusjonen fra Arbeidslovutvalget om at stillingsvernet i prinsippet bør være det samme for statlig, kommunal og privat sektor. Den harmoniseringen av disse bestemmelsene som vedtaket av 17. juni 2005 la opp til, var et klart framskritt både ut fra rettferdighetshensyn og forenk­lingshensyn.

Disse medlemmer vil derfor gå imot Regjeringens forslag.