Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Olav Akselsen, Bendiks H. Arnesen, Grethe Fossli og Aud Gaundal, fra Høyre, Silja Ekeland Bjørkly, Ivar Kristiansen og Anne Kathrine Slungård, fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm og Lodve Solholm, fra Sosialistisk Venstreparti, Åsa Elvik og Inge Ryan, fra Kristelig Folkeparti, May-Helen Molvær Grimstad og Einar Steensnæs, og fra Senterpartiet, Odd Roger Enoksen, har merket seg forslaget fra Regjeringen til endringer i lov 27. april 1990 nr. 9 om regulering av fisk og fiskevarer (eksportloven). Komiteen merker seg videre at hovedformålet med endringene er å legge til rette i loven for at Eksportutvalget for fisk (EFF) kan gjøres om til et statlig aksjeselskap. Komiteen støtter departementets forslag om å gjøre endringer i eksportloven slik at EFF blir et aksjeselskap der staten eier alle aksjene og at aksjeloven skal gjelde om ikke annet er presisert i eksportloven. Komiteen er også kjent med at aksjeloven gir rom for individuelle tilpasninger. Komiteen forventer at departementet vil gjøre de tilpasninger som er nødvendige for å videreføre selskapets virksomhet mest mulig som i dag gjennom utformingen av vedtektene. Komiteen har merket seg at dette også er departementets ønske. Komiteen legger videre til grunn at finansieringen av EFF skal gjøres etter samme prinsipper som i dag, og at selskapet fortsatt skal være organisert under Fiskeri- og kystdepartementet. EFF er ikke en del av det offentlig finansierte virkemiddelapparatet og komiteen mener det bør fortsette slik, men komiteen vil understreke at det er viktig med et godt samarbeid mellom EFF, departementene og Innovasjon Norge.

Komiteen har merket seg høringsforslagene i tilknytning til representasjonen i styret i selskapet. Komiteen støtter departementets forslag til endring som slår fast at styret skal være representativt for næringen. Det er viktig for et slikt selskap å ha forankring og legitimitet i hele næringen, men at tyngdepunktet bør ligge på eksportørleddet. Komiteen forutsetter at aksjelovens bestemmelser om ansattes representasjon i styret følges.

Komiteen ber videre departementet sørge for at EFF i sin nye selskapsform blir undergitt bestemmelser i skattesystemet, slik at dagens praksis ikke endres.

Videre har komiteen merket seg spørsmålet om godkjennelse av eksportører og høringen i den forbindelse. Komiteen deler videre de vurderinger som departementet legger til grunn i proposisjonen.