Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg: Brev fra Moderniseringsdepartementet v/statsråden til Stortinget, datert 11. april 2005

Regjeringen har som kjent fremmet to odelstingsproposisjoner for Stortinget på arbeidsrettens område før påske i år. I den forbindelse viser det seg at det dessverre er fremmet endringsforslag som ikke er tilstrekkelig harmonisert med hverandre.

1) I Ot.prp. nr. 49 (2004-2005) Om lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. (arbeidsmiljøloven), fremmet av Arbeids- og sosialdepartementet 25. februar 2005, er det i lovforslagets § 20-3 (Endringer i andre lover) punkt 11 foreslått en endring i lov 30. august 1991 nr. 71 om statsforetak (statsforetaksloven) § 55 tredje ledd siste punktum. Dette forslaget består utelukkende i at henvisningene til arbeidsmiljøloven endres i samsvar med forslaget til ny lov.

I Ot.prp. nr. 67 (2004-2005) Om lov om statens embets- og tjenestemenn (embets- og tjenestemannsloven), fremmet av Moderniseringsdepartementet 18. mars 2005, er det i lovforslagets § 24 punkt 3 også foreslått endring av statsforetaksloven § 55. Forslaget i denne proposisjonen består i at § 55 tredje ledd oppheves. Årsaken til dette forslaget er at nevnte ledd omhandler videreføring av retten til ventelønn og fortrinnsrett til ny stilling i staten for virksomhetens ansatte dersom en statlig virksomhet omorganiseres og omdannes til statsforetak. På bakgrunn av at ventelønnsordningen i staten er foreslått opphevet, er også statsforetaksloven § 55 tredje ledd foreslått opphevet.

Jeg tilrår Stortinget at forslaget om opphevelse av statsforetaksloven § 55 tredje ledd (og at nåværende § 55 fjerde ledd blir nytt tredje ledd samtidig som dette leddet gis en noe endret ordlyd, slik som foreslått i Ot.prp. nr. 67) legges til grunn ved Stortingets behandling av saken. Dette vil være i samsvar med forslaget i Ot.prp. nr. 67 (2004-2005). Det berørte forslaget i Ot.prp. nr. 49 (2004-2005) ble ved en inkurie fremmet uten å være tilstrekkelig harmonisert med forslaget i Ot.prp. nr. 67.

I tillegg vil jeg gjerne få ta opp et annet forhold:

2) Ved en justering av lovforslaget kort tid før trykking av proposisjonen, ble forslaget til overgangsregler knyttet til opphevelse av ventelønnsordningen og vartpengeordningen flyttet og delt i to. Jeg ser nå at ved denne endringen burde bestemmelsene ha blitt presisert ved lovhenvisninger. Jeg tilrår derfor at Stortinget justerer lovforslaget på disse to punktene, slik at mulig uklarhet blir ryddet av veien, på følgende måte:

Forslaget til § 20 Overgangsregler - ventelønn sjette ledd skal lyde:

(6) Lov 28. juli 1949 nr. 26 om Statens Pensjonskasse § 20 første ledd bokstav f skal fortsatt gjelde for dem som har ventelønn etter den tidligere bestemmelsen i lov 4. mars 1983 nr. 3 om statens tjenestemenn m.m. § 13 nr. 6 også etter denne bestemmelsens opphevelse.

Forslaget til § 21 Overgangsregler - vartpenger annet ledd skal lyde:

(2) Lov 28. juli 1949 nr. 26 om Statens Pensjonskasse § 20 første ledd bokstav f skal fortsatt gjelde for dem som har vartpenger etter den tidligere bestemmelsen i § 24 tredje ledd også etter denne bestemmelsens opphevelse.