21. Rettighetene til arbeidstakere ved overdragelseav virksomhet
Arbeidsmiljøloven kapittel XII A (§§ 73 A til 73 E) har bestemmelser om vern av arbeidstakernes rettigheter ved virksomhetsoverdragelser. Reglene gjennomfører EUs direktiv om virksomhetsoverdragelse (gjeldende direktiv 2001/23/EF og tidligere direktiv 98/50/EF og 77/187/EØF).
Proposisjonen innebærer i all hovedsak forslag om videreføring av dagens rettstilstand.
Hovedregelen ved overdragelse av virksomhet er at arbeidstakerne har rett til å få sine lønns- og arbeidsvilkår uendret overført til den nye arbeidsgiveren. I proposisjonen foreslås det å oppheve gjeldende unntak for pensjonsrettigheter. Departementet foreslår imidlertid at dette bare skal gjelde fullt ut dersom den nye arbeidsgiveren ikke har pensjonsordning før overdragelsestidspunktet, og dersom pensjonsordningen etter det underliggende regelverk lar seg overføre. Dersom den nye arbeidsgiveren allerede har en pensjonsordning for sine arbeidstakere, foreslås det at denne ordningen kan gjøres gjeldende også for de overførte arbeidstakerne. Dersom den pensjonsordning arbeidstakerne var omfattet av før overdragelsen, av ulike grunner ikke lar seg overføre, foreslås det at den nye arbeidsgiveren skal sørge for at de overførte arbeidstakerne sikres rett til videre opptjening av en annen kollektiv pensjonsordning.
Departementet foreslår å lovfeste arbeidstakernes rett til å nekte å bli med over til ny virksomhet (reservasjonsrett), men vil ikke lovfeste noen rett for arbeidstaker til å velge å fastholde arbeidsavtalen med den tidligere arbeidsgiveren (valgrett). Det foreslås at utøvelse av reservasjonsrett som hovedregel innebærer at arbeidsforholdet mellom arbeidstaker og tidligere arbeidsgiver opphører på tidspunktet for overdragelsen. Departementet foreslår videre at arbeidstaker som har benyttet reservasjonsretten, får en fortrinnsrett til ledig stilling i gammel arbeidsgivers virksomhet i inntil ett år etter overdragelsestidspunktet.
Departementet foreslår at tariffavtale skal følge med arbeidstakere ved virksomhetsoverdragelse, men at ny arbeidsgiver kan reservere seg mot avtalen.
Departementet foreslår enkelte lovtekniske presiseringer i reglene om informasjon og drøfting ved virksomhetsoverdragelser.
Komiteen mener det er viktig å ha på plass et godt regelverk som sikrer at arbeidstakernes lønns- og arbeidsvilkår opprettholdes når virksomheten skifter innehaver. Hittil har pensjonsrettigheter vært unntatt, noe som har betydd at en betydningsfull del av arbeidstakernes lønns- og arbeidsvilkår har vært unntatt fra rettighetsovergangen ved virksomhetsoverdragelse.
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, understreker at ved overdragelse av virksomhet er det viktig at arbeidstakerne også får med seg sine pensjonsrettigheter. Flertallet viser til at det også i lovverket er lagt til rette for en slik overføring. Flertallet mener det er en svakhet med Regjeringens forslag at det ikke sikrer arbeidstakerne en pensjonsordning som er minst like god som den de hadde. Flertallet viser til at alle fra 1. januar 2006 skal ha en tjenestepensjon. Flertallet ber Regjeringen arbeide videre med lovbestemmelser som begrenser arbeidsgivers mulighet til å gjøre eksisterende pensjonsordninger gjeldende for overførte arbeidstakere der dette gir pensjonsordning med like bra dekning eller ytelse for de overførte arbeidstakere som de hadde fra før.
Komiteen mener at reglenes formål og arbeidstakernes behov for å få videreført sine pensjonsrettigheter, tilsier at pensjonsordninger bør likestilles med andre lønns- og arbeidsvilkår ved virksomhetsoverdragelser. Komiteen støtter Regjeringens forslag som opphever unntaket for pensjon.
Komiteen viser til at Regjeringen foreslår å lovfeste reservasjonsretten, det vil si at arbeidstaker kan motsette seg å bli med over til den nye arbeidsgiveren (reservasjonsrett overfor erververen). Det foreslås en frist for utøvelse av reservasjonsretten. Regjeringen foreslår videre å lovfeste en fortrinnsrett inntil ett år til ny ansettelse hos tidligere arbeidsgiver etter en virksomhetsoverdragelse. Regjeringen begrenser denne fortrinnsretten til de arbeidstakerne som utøver reservasjonsrett, det vil si de som ikke blir med over til den nye arbeidsgiveren. Komiteen støtter forslaget om å lovfeste reservasjonsretten.
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at det i gjeldende rett er en valgrett i særlige situasjoner, og at Regjeringens forslag innebærer at denne valgretten ikke blir videreført. Ifølge rettspraksis gjelder dette tilfeller hvor endringene er av en særlig inngripende karakter, f.eks. sannsynligheten for at de ansatte vil miste sine arbeidsplasser ved en snarlig nedbemanning hos ny arbeidsgiver, eller hvilke pensjonsrettigheter arbeidstakerne vil få i forhold til tidligere. Flertallet ønsker å videreføre gjeldende rett om valgrett i særlige situasjoner.
Flertallet fremmer følgende forslag:
"§ 16-3 første og andre ledd skal lyde:
(1) Arbeidstaker kan motsette seg at arbeidsforholdet overføres til ny arbeidsgiver. Arbeidsforholdet overfor tidligere arbeidsgiver vil i tilfelle opphøre ved tidspunktet for overdragelsen, men likevel tidligst på det tidspunkt arbeidstakers oppsigelsestid ville utløpt.
Andre punktum gjelder ikke dersom overføring til ny arbeidsgiver medfører en ikke uvesentlig negativ endring i arbeidstakerens situasjon. Arbeidstaker kan i så fall kreve at arbeidsforholdet videreføres.
(2) Arbeidstaker som motsetter seg at arbeidsforholdet overføres til ny arbeidsgiver, eller krever at arbeidsforholdet videreføres, må skriftlig underrette tidligere arbeidsgiver om dette innen den frist denne har fastsatt. Fristen kan ikke være kortere enn 14 dager etter at informasjon etter § 16-6 er gitt."
Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti støtter proposisjonens forslag og fremmer følgende forslag:
"§ 16-3 første og andre ledd skal lyde:
(1) Arbeidstaker kan motsette seg at arbeidsforholdet overføres til ny arbeidsgiver. Arbeidsforholdet overfor tidligere arbeidsgiver vil i tilfelle opphøre ved tidspunktet for overdragelsen, men likevel tidligst på det tidspunkt arbeidstakers oppsigelsestid ville utløpt.
(2) Arbeidstaker som motsetter seg at arbeidsforholdet overføres til ny arbeidsgiver, må skriftlig underrette tidligere arbeidsgiver om dette innen den frist denne har fastsatt. Fristen kan ikke være kortere enn 14 dager etter at informasjon etter § 16-6 er gitt."
Komiteen mener regelen om at tariffavtale går over til ny innehaver ved en virksomhetsoverdragelse kan bidra til å skape større ro og stabilitet rundt tarifforholdene. Komiteen viser til at Regjeringen foreslår at hovedregelen skal være at ny arbeidsgiver blir bundet av tidligere arbeidsgivers tariffavtale, med mindre den nye arbeidsgiveren innen bestemte frister meddeler til fagforeningen at han eller hun ikke ønsker å bli bundet av tariffavtalen.
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, peker på at ny arbeidsgiver ved virksomhetsoverdragelse vil kunne velge om virksomheten vil binde seg til den tariffavtalen som gjaldt for de ansatte i den "oppkjøpte" virksomheten, jf. lovforslaget § 16-2 andre ledd. Dette er flertallet uenig i.
Flertallet viser til at arbeidstakernes individuelle rettigheter når det gjelder lønns- og arbeidsvilkår uansett vil gjelde til avtaleperiodens utløp eller til det inngås ny tariffavtale. Flertallet understreker videre at den nye arbeidsgiver ved utløpet av en tariffavtale kan velge å gå til det skritt å si opp avtalen. Forskjellen er likevel at det automatisk utløser en forhandlingssituasjon, noe som vil være en fordel for alle parter. Flertallet ønsker derfor å gå imot at ny arbeidsgiver skal kunne velge å ikke bli bundet av tidligere arbeidsgivers tariffavtale.
På denne bakgrunn fremmer flertallet følgende forslag:
"§ 16-2 andre ledd skal lyde:
(2) Ny arbeidsgiver blir bundet av tariffavtale som tidligere arbeidsgiver var bundet av. De overførte arbeidstakerne har rett til å beholde de individuelle og kollektive arbeidsvilkår som følger av tariffavtale som den tidligere arbeidsgiver var bundet av. Dette gjelder inntil denne tariffavtalen utløper eller til det inngås ny tariffavtale som er bindende for den nye arbeidsgiver og de overførte arbeidstakere."
Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti fremmer følgende forslag:
"§ 16-2 andre ledd skal lyde:
(2) Ny arbeidsgiver blir bundet av tariffavtale som tidligere arbeidsgiver var bundet av. Dette gjelder ikke hvis ny arbeidsgiver senest innen tre uker etter overdragelsestidspunktet skriftlig erklærer overfor fagforeningen at ny arbeidsgiver ikke ønsker å bli bundet. De overførte arbeidstakerne har likevel rett til å beholde de individuelle arbeidsvilkår som følger av tariffavtale som den tidligere arbeidsgiver var bundet av. Dette gjelder inntil denne tariffavtalen utløper eller til det inngås ny tariffavtale som er bindende for den nye arbeidsgiver og de overførte arbeidstakere."