Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

4. Reglene om hvem som kan få fri rettshjelp

Både personer og sammenslutninger kan innvilges fri rettshjelp. Bestemmelsen om sammenslutninger har liten praktisk betydning. Helt unntaksvis innvilges fri sakførsel til ideelle sammenslutninger og sammenslutninger bestående av personer med minoritetsbakgrunn.

Det er foreslått å oppheve bestemmelsen om at fri rettshjelp kan innvilges til andre enn fysiske personer. De saksområdene som det vil være aktuelt å søke om juridisk bistand til når det gjelder næringsvirksomhet, vil hovedsakelig være områder som ikke er prioritert i rettshjelpssammenheng. Departementet fant ikke grunn til å foreslå en generell bestemmelse om fri rettshjelp til sammenslutninger. I stedet ble det foreslått en ny regel om at fri rettshjelp kunne innvilges til ideelle sammenslutninger i særskilte tilfeller.

Fordi departementet likevel ikke foreslår en generell bestemmelse om adgang til å innvilge fri rettshjelp i prinsipielle saker, foreslås det at bestemmelsen om Høyesteretts kompetanse til å innvilge fri sakførsel i prinsipielle saker opprettholdes. Departementet ser det som hensiktsmessig at bestemmelsen utvides til også å omfatte juridiske personer.

Etter en ny vurdering anser departementet det hensiktsmessig å presisere ordlyden i forslaget til hvilke rettssubjekter som omfattes av ordningen fra "personer" til "fysiske personer".

Komiteen har ingen merknader.