Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigvald Oppebøen Hansen, Reidar Sandal, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Signe Øye, fra Høyre, Peter Skovholt Gitmark, Hans Kristian Hogs­nes og Kari Lise Holmberg, fra Fremskrittspartiet, Torbjørn Andersen og Per Sandberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen og Heikki Holmås, fra Kristelig Folkeparti, Anita Apelthun Sæle og Ivar Østberg, og fra Senterpartiet, lederen Magnhild Mel­tveit Kleppa, viser til Dokument nr. 8:60 (2003-2004) fra stortingsrepresentantene Morten Lund og Magnhild Meltveit Kleppa om lovfesting av en femte ferieuke.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti er i prinsippet enig med forslagsstillerne om at alle i Norge bør ha rett til 5 ukers ferie. Dette er imidlertid et spørsmål som i utgangspunktet er en sak mellom partene i arbeidslivet. Disse medlemmer vil videre peke på at det er en lang tradisjon i Norge for at fremforhandla velferdsgoder senere har blitt lovfestet og gjeldende for alle arbeidstakere. Disse medlemmer er også kjent med at det har blitt en oppfatning om at 5 ukers ferie er innført som en rettighet for alle arbeidstakere og at mange arbeidsplasser har innført ferie på lik linje med det øvrige arbeidsliv.

Disse medlemmer viser til vedlagte brev fra arbeids- og sosialministeren av 12. november 2004 der det fremgår at minst 74 pst., men sannsynligvis over 90 pst., av alle arbeidstakere i Norge har 5 ferieuker. Disse medlemmer mener det er rimelig å foreta en vurdering av om ikke den femte ferieuken bør innføres i tråd med hva som gjelder det overveldende flertall. Disse medlemmer oppfordrer partene til å gjøre slik vurdering i forbindelse med den, av statsråden, varslede gjennomgangen av ferieloven.

Disse medlemmer vil videre be om at departementet i forbindelse med gjennomgangen kommer tilbake til Stortinget med en oversikt over hvor mange som ikke omfattes av den femte ferieuken og en vurdering av om den bør lovfestes.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti viser til vedlagte brev fra arbeids- og administrasjonsministeren av 14. mai 2004 og stiller seg bak departementets vurderinger. Det antas at de økonomiske konsekvensene ved å innføre en 5. ferieuke kan bli store. Disse medlemmer viser til at kostnadsnivået i konkurranseutsatt næringsliv allerede er høyt i forhold til land det er naturlig å sammenligne seg med.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, viser til at forhandlinger om lønn, ferie, arbeidstid eller andre goder handler om prioriteringer. Det bør utvises varsomhet med å lovregulere forhold som blir avgjort mellom partene i arbeidslivet. Når enkelte grupper prioriterer ferie fremfor lønn, finner flertallet det ikke riktig å automatisk utvide lovfesting av rett til 5. ferieuke for alle.

Flertallet foreslår at dokumentet vedlegges protokollen.

Medlemen i komiteen frå Senterpartiet viser til at det har vore ein klår politisk intensjon i Noreg å utvide ferietida til 5 vekers ferie. Det at lova i dag gir lovfesta rett til ferie i 25 dagar, noko som utgjer 4 veker og ein dag, var ei byrjing på innføringa av den femte ferieveka.

Denne medlemen viser til § 15 i ferielova, Adgang for Kongen til å fastsette lengre ferie, der det heiter:

"Kongen kan bestemme at det skal innføres rett til feriefritid i inntil 5 virkedager ut over feriefritiden etter § 5. Den enkelte utvidelse må være forsvarlig ut fra en vurdering av landets totale økonomiske stilling. Den alminnelige prosentsats for feriepenger skal være 10,6 når beslutning om 26 virkedager feriefritid er tatt, og etter beslutninger om feriefritid i 27, 28, 29 og 30 virkedager, henholdsvis 11,0, 11,4, 11,8 og 12,3."

Denne medlemen meiner denne paragrafen som er vedteken i 1988 er ei klår indikasjon frå lovgjevaren si side om kva målet vidare har vore.

Denne medlemen er glad for at partane i arbeidslivet utan medverknad frå Stortinget har sytt for at ferietida no er sett til 5 veker for dei aller fleste arbeidstakarane i Noreg. Denne medlemen vil påpeike at det er ei gjengs oppfatning at arbeidstakarar i Noreg har rett til 5 vekers ferie. Denne medlemen meiner difor det er naudsynt å oppdatere lovverket i tråd med det som er gjeldande praksis og den allmenne oppfatninga. Det verkar uklårt at ferielova ikkje skal vere på høgde med forholda i arbeidslivet.

Denne medlemen viser til at det er eit fåtal av norske arbeidstakarar som i dag ikkje har 5 vekers ferie. Denne medlemen viser òg til at det ikkje hadde vore mogleg å gjennomføre ei utviding av ferieperioden i tariffoppgjeret om ikkje partane i arbeidslivet samla gjekk inn for det. Ei oppdatering av lovverket på dette området vil difor ikkje framstå som ei svekking av tariffinstituttet.

Denne medlemen fremjar følgjande forslag:

"I

I lov 29. april 1988 nr. 21 om ferie gjøres følgende endringer:

§ 5 (1) skal lyde:

Arbeidsgiver skal sørge for at arbeidstaker gis feriefritid på 30 virkedager hvert ferieår.

§ 10 (2) skal lyde:

Arbeidstaker har rett til feriepenger fra arbeidsgiver med 12,3 pst. av feriepengegrunnlaget (jf. nr. 1).

§ 15 oppheves.

II

Loven trer i kraft straks."