Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

7. Politiloven § 20 Tildeling av politimyndighet og legitimasjon

Politiloven § 20 fastslår hvem som har alminnelig politimyndighet i kraft av sin stilling. Departementet er gitt myndighet til å bestemme at andre ledere, tilsatte i Politidirektoratet og sjefer for politiets særorganer skal ha alminnelig politimyndighet. Videre kan departementet gi bestemmelse om tildeling av slik politimyndighet til studenter ved Politihøgskolen og personell i politireserven.

Arbeidsgruppen foreslår at § 20 endres som følge av endringer med virkning fra 1. august 2002 i stillingsstrukturen i politi- og lensmannsetaten, da bl.a. stillingsbetegnelsene lensmannsfullmektig og lensmannsbetjent bortfalt.

Departementet ser at det på grunn av endringene i stillingsstrukturen som er trådt i kraft, er behov for endringer i reglene om politimyndighet for tilsatte i Politidirektoratet, politidistriktene og særorganene. Det foreslås imidlertid at det i § 20 fastsettes at departementet også kan bestemme at leder og ansatt i det sentrale etterforskingsorganet skal ha politimyndighet. Departementet viser her til Stortingets endring av straffeprosessloven om organiseringen av et eget, sentralt etterforskingsorgan for saker som gjelder anmeldelser av embets- eller tjenestemenn, politiet eller påtalemyndigheten. Det vil være praktisk at ansatte i denne enheten også har politimyndighet (uten å tilhøre politiet). Departementet foreslår derfor at spesialenheten for politisaker tas inn i oppregningen av organ hvis ansatte kan gis politimyndighet.

Departementet foreslår også endringer i reglene om tjenestemenns legitimasjonsplikt i politiloven § 20. Med bakgrunn i dagens kriminalitetsbilde bør det etter departementets vurdering være legitimt at uniformerte tjenestemenn i enkelte situasjoner ikke ønsker å oppgi navnet sitt. Departementet foreslår derfor tilføyelsen "eller tjenestenummer" i bestemmelsen. Tjenestemennene plikter etter dette, så langt forholdene på stedet tillater, å oppgi navn eller tjenestenummer.

Justisdepartementet vil arbeide videre med spørsmålet om innføring av synlig tjenestenummer på uniformene, men finner det hensiktsmessig allerede nå å forberede politilovens bestemmelser om legitimasjonsplikt for en slik innføring. Ved en senere innføring av tjenestenummer vil det, ut fra den konkrete situasjonen, være tilstrekkelig at tjenestemannen kun oppgir sitt tjenestenummer.

Komiteen viser til behandling av St.meld. nr. 46 (2002-2003) Kvitteringar frå politiet ved visitasjon og annan kontroll og forutsetter at Regjeringen i tillegg til den foreslåtte lovendring i politilovens § 20 femte ledd så raskt det er praktisk mulig gjennomfører ordningen med synlig tjenestenummer på politiets uniformer.