Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

5. Politiloven § 18 Politipersonalet

Politiloven § 18 første ledd regulerer krav til vandel og norsk statsborgerskap ved tilsetting. Arbeidsgruppen foreslår at det i § 18 første ledd presiseres at kravet til vandel også omfatter de som tilsettes i Politidirektoratet. Dette innebærer ingen realitetsendring.

Det foreslås videre en endring i første ledd slik at kravet om norsk statsborgerskap bare er en forutsetning for å kunne tildeles "alminnelig" politimyndighet. Arbeidsgruppen kan ikke se at det foreligger forhold som gjør det påkrevd at fiskeoppsynsmenn og andre med begrenset politimyndighet har norsk statsborgerskap.

Bestemmelsen om at departementet bestemmer grader i politi- og lensmannsetaten foreslås inntatt i § 20 femte ledd. Når det gjelder stillingsbetegnelser i etaten fastsettes disse etter forhandlinger mellom staten ved Arbeids- og administrasjonsdepartementet og hovedsammenslutningene. Politiloven § 18 tredje ledd foreslås derfor opphevet.

Få høringsinstanser uttaler seg særskilt om forslagene til endringer i § 18.

Etter departementets vurdering taler gode grunner for de foreslåtte endringene til § 18, og departementet fremmer forslag til slike endringer.

Komiteen viser til behandlingen av Ot.prp. nr. 43 (2003-2004) om organiseringen av den sivile rettspleie på grunnplanet hvor komiteen vil foreslå at begrepet "politi- og lensmannsetaten" beholdes i stedet for forslaget i proposisjonen om å endre dette til "politiet". For at begrepsbruken skal stemme overens foreslår komiteen at tilsvarende endring gjøres i departementets forslag til ny ordlyd i politilovens §§ 18 og 20.