Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

3. Politiloven § 9 Inngrep overfor berusede personer (vurdering av helsetilstanden ved innsetting i arrest)

Bruken av politiarrest, og da spesielt for varetektsinnsatte, har vært prioritert og tett fulgt opp av norske myndigheter siden Den europeiske torturovervåkingskomiteen besøkte Norge i 1993. Stortingets ombudsmann for forvaltningen har også vært opptatt av forholdene i politiets arrester, og har reist spørsmålet om behov for en egen tilsynsordning for politiarrestene, som blant annet kan behandle klager over at rutiner ikke følges opp med hensyn til tilgang til lege.

Politidirektoratet nedsatte en arbeidsgruppe i februar 2002, som skulle gjennomgå og eventuelt foreslå endringer i reglene for politiets håndtering av arrestanter. Gruppen skulle også gjennomgå og vurdere politiets behov for bistand fra helsepersonell ved innsettelse i arrest og under arrestopphold.

I Dokument nr. 8:105 (2001-2002) ble det fremsatt et forslag om endringer av regelverket, slik at rusede personer som er til fare for seg selv sikres medisinsk vurdering, eventuelt medisinsk behandling eller overvåking.

Etter politiloven § 9 har politiet adgang til å innbringe berusede personer som forstyrrer den offentlige ro og orden eller lovlige ferdsel, forulemper andre eller volder fare for seg selv eller andre. Politiloven gir politiet plikt å besørge medisinsk undersøkelse, når det er nødvendig. Loven gir imidlertid rom for skjønn ved at politiet skal foreta en vurdering av behovet for legetilsyn.

Etter arbeidsgruppens vurdering bør politiloven § 9 endres slik at det klart fremgår at innbrakte personer, som på grunn av beruselsen er ute av stand til å ta vare på seg selv eller å gjøre rede for seg, skal vurderes for umiddelbar overføring til sykehus, legevakt eller avrusingsstasjon. Dersom slik overføring ikke finner sted, foreslås det at vedkommende alltid skal ha legetilsyn ved innsettelse i arresten. Arbeidsgruppen foreslår videre at politiet alltid skal tilkalle lege eller annet helsepersonell, dersom det er grunn til å tro at den innbrakte har betydelig kroppsskade, hodeskade eller indre skade, eller helsetilstanden for øvrig er slik at helsetilsyn er nødvendig. Det foreslås videre at dersom den innbrakte skal overføres til sykehus eller lignende eller ha lege- eller helsetilsyn, skal han ha skjerpet tilsyn av politiet inntil overføringen eller tilsynet er gjennomført.

Flere høringsinstanser er positive til arbeidsgruppens forslag.

Departementet har merket seg Stortingets vedtak i forbindelse med behandlingen av Dokument nr. 8:105 (2001-2002) hvor Regjeringen bes om å endre politiloven § 9 slik at bestemmelsen sikrer at nødvendig helsepersonell involveres når personer som med rimelig grunn kan anses for å kunne få alvorlige helsemessige skader pga inntak av rusmidler, innbringes til politiarrest.

Departementet er enig i at det er behov for en bedre og tryggere behandling av berusede arrestanter, og fremmer derfor forslag til endringer av politiloven § 9. Departementet er enig med arbeidsgruppen, og vil ikke foreslå at enhver beruset person som innbringes av politiet skal underkastes legeundersøkelse. Dersom den berusede personen er i stand til å gjøre rede for seg og ta vare på seg selv, og det for øvrig ikke er noe som indikerer at det er behov for legetilsyn, bør det ikke oppstilles et obligatorisk krav om legeundersøkelse før innsettelse i arresten. Kommunehelsetjenestelovens bestemmelser om rett til nødvendig helsehjelp gjelder også for innsatte i politiarrest. Etter en nærmere vurdering har departementet likevel kommet til at politiets plikter til bistand ved opprettelsen av kontakt med helsetjenesten dersom den innbrakte ber om det, bør fremgå av loven. En slik bestemmelse er foreslått som nytt syvende ledd.

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunn Karin Gjul, Anne Helen Rui og Knut Storberget, fra Høyre, Carsten Dybevig, lederen Trond Helleland og Linda Cathrine Hofstad, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen og André Kvakkestad, fra Kristelig Folkeparti, Einar Holstad og Unni Hennum Lie, og fra Sosialistisk Venstreparti, Inga Marte Thorkildsen, viser til Dokument 8:105 (2001-2002) og behandlingen i Stortinget 19. juni 2002 hvor det ble truffet vedtak om at Regjeringen skulle fremme nødvendige endringer i politiloven som sikret at nødvendig helsepersonell involveres ved innbringelse av svært berusede personer i politiarresten.

Komiteen er fornøyd med at Regjeringen nå fremmer de nødvendige lovendringsforslag.

I løpet av de siste ti årene har 38 personer dødd i norske politiarrester, og komiteen mener derfor at lovendringen er nødvendig for å redusere antall dødsfall.

Komiteen støtter Regjeringens syn på at det ikke er nødvendig at enhver beruset person som innbringes i varetekt skal legeundersøkes. Ifølge politiarrestprosjektet innbringes ca. halvparten av de berusede på grunn av ordensforstyrrelse, og ikke på grunn av selve beruselsen. Så lenge vedkommende kan gjøre rede for seg og ta vare på seg selv, vil det i utgangspunktet ikke være nødvendig med tilkalling av lege.

Komiteen har forståelse for at det er nødvendig med en skjønnsmessig vurdering hos politiet om behovet for å tilkalle lege. Men nettopp derfor er det særdeles viktig at terskelen for å tilkalle lege legges så lavt at risikoen for feilvurderinger reduseres mest mulig.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti mener det skal mye til for å ikke tilkalle lege dersom den innsatte selv ber om at lege tilkalles.