Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

10. Forslag om endringer i politiloven § 25 (politioppsyn ved arrangement)

Politiloven § 25 regulerer politiets adgang til å pålegge arrangører helt eller delvis å dekke utgiftene til særlig politioppsyn. Av bestemmelsens overskrift synes å fremgå at den er avgrenset til å gjelde for "offentlige arrangementer". Begrepet "offentlige" kan virke noe begrensende, idet bestemmelsen ikke utelukkende tar sikte på arrangementer som er av offentlig karakter eller som finner sted på offentlig sted. Dette fremgår for så vidt også av bestemmelsen selv, der det innledningsvis fremgår at den gjelder ved "allment tilgjengelige sammenkomster eller tilstelninger ...".

Arbeidsgruppen foreslår at bestemmelsens overskrift om "særlig politioppsyn ved offentlige arrangementer" endres til "særlig politioppsyn ved allment tilgjengelige arrangementer". Dette vil bringe overskriften mer i samsvar med ordlyden i bestemmelsen. Forslaget er kun en redaksjonell endring, og innebærer ingen realitetsendring. Arbeidsgruppen foreslår videre at det fremgår uttrykkelig av bestemmelsen at refusjon av utgifter til særskilt politioppsyn kun kan kreves for polititjeneste som geografisk og tidsmessig har tilknytning til det refusjonspliktige arrangementet.

Få høringsinstanser har uttalt seg særskilt om forslaget til endringer i politiloven § 25.

Etter departementets vurdering, er det naturlig at overskriften til § 25 endres i tråd med arbeidsgruppens forslag slik at den bringes i samsvar med bestemmelsens ordlyd.

Departementet foreslår at det fremgår uttrykkelig av bestemmelsen at refusjon av utgifter til særskilt politioppsyn kun kan kreves for polititjeneste som geografisk og tidsmessig har tilknytning til det refusjonspliktige arrangementet. Selv om dette fremgår nokså uttrykkelig av bestemmelsens forarbeider og er presisert i rundskriv både fra departementet og Politidirektoratet, kan det være hensiktsmessig at disse begrensningene fremgår direkte av bestemmelsen.