Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Vedlegg: Brev fra Miljøverndepartementet v/statsråden til energi- og miljøkomiteen, datert 4. mai 2004.

Det vises til brev fra Energi- og miljøkomiteen av 30. april 2004.

I proposisjonen om miljøinformasjonsloven (jf Ot.prp. nr. 116 (2001-2002)) ble det konkludert med at dagens bestemmelser om konsekvensutredninger i plan- og bygningsloven i hovedsak er i samsvar med Århuskonvensjonenen. Unntaket var allmennhetens mulighet for deltakelse i forbindelse med omgjøring eller fornyet behandling av konsesjoner og tillatelser. I miljøinformasjonsloven ble det derfor gitt en ny bestemmelse (ny § 33-13) i plan- og bygningsloven kapittel VII-a. Bestemmelsen gjelder krav til høring og tilgang til opplysninger i saker om omgjøring eller fornyet behandling av konsesjoner og tillatelser.

I Ot.prp. nr 47 om endringer i plan- og bygningslovens bestemmelser om konsekvensutredninger sies det at denne bestemmelsen vil bli videreført i forskrift til nye bestemmelser om konsekvensutredninger, jf punkt 4.3.2 Forenkling av dagens regelverk om konsekvensutredninger, nest siste avsnitt.

I Ot.prp. nr. 116 (miljøinformasjonsloven) gis det også en omtale av forholdet mellom Århuskonvensjonens bestemmelse om deltakelse i forbindelse med planer og programmer (konvensjonens artikkel 7) og EU-direktivet om vurdering av miljøvirkninger av visse planer og programmer.

I miljøinformasjonsloven ble det gitt en prinsippbestemmelse (§ 20) om retten til å delta i beslutningsprosesser knyttet til utforming av regelverk, planer og programmer. Av proposisjonen går det frem at denne bestemmelsen tar opp i seg enkelte av bestemmelsene i EU-direktivet, bl. a krav om høring og utarbeidelse av en redegjørelse for konsekvenser for miljøet.

Utgangspunktet for departementets forslag til endringer av bestemmelsene om konsekvenser har vært kravene i EU-direktivet og det ligger ingen føringer i § 20 i miljøinformasjonsloven som ikke er dekket opp av EU-direktivet. Jeg ser likevel at det kunne vært tatt med en henvisning til miljøinformasjonsloven i Ot. prp. nr. 47 om endringer i plan- og bygningsloven.