Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

7. Økonomiske og administrative konsekvenser

Et register over valutavekslinger og overføringer av betalingsmidler inn og ut av Norge antas å kunne bidra til redusert økonomisk kriminalitet og til bedre og mer effektiv kontrollvirksomhet og etterforsk­ning. Samtidig innebærer det nye registeret økte økonomiske og administrative byrder for de myndigheter og virksomheter som omfattes. Blant annet fordi nyttevirkningene er indirekte, og fordi kostnadene er mangeartede og spredt på mange aktører, synes det vanskelig å foreta noen konkret vurdering av den samfunnsmessige gevinsten av et slikt regelverk. Departementet viser til at en videreføring av et registreringssystem med lignende egenskaper som dagens BRAVO-register er nødvendig for å ivareta våre internasjonale forpliktelser.

Det er i proposisjonen redegjort nærmere for økonomiske og administrative konsekvenser for henholdsvis det offentlige og for private.

Komiteen ser det som svært viktig at kontroll- og etterforskningsorganene får dekket sine behov for opplysninger om pengestrømmen over landegrensene. Komiteen er imidlertid opptatt av at det legges opp til en smidig start for de rapporteringspliktige slik at de ikke pålegges urimelige kostnader i oppstartfasen. Komiteen viser i denne forbindelse til spørsmål 2 fra Fremskrittspartiets fraksjon i komiteen 4. mars 2004 og svar fra finansministeren, datert 12. mars 2004, der finansministeren bl.a. svarer følgende:

"Departementet vil imidlertid følge med i forberedelsene til etablering og drift av valutaregisteret. Dersom det underveis oppstår behov for overgangsordninger for å oppnå en smidig start, vil departementet vurdere forskriftsregulering etter lovutkastet § 9 for å ivareta slike behov."

Komiteen tar dette svaret til etterretning og legger til grunn at departementet sikrer at finansnæringen, i forbindelse med etableringen av registeret, ikke blir pålagt urimelige byrder. På bakgrunn av dette støtter komiteen etableringen av et nytt elektronisk register.