Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

3. Egenkapitalmetoden og bruttometoden i selskaps­regnskapet

Regjeringen mener det ikke vil være hensiktsmessig å innføre en plikt til å anvende egenkapitalmetoden og bruttometoden i selskapsregnskapet før Regnskapslovutvalgets endelige utredning av dette i NOU 2003:23 er behandlet. Den gjeldende overgangsregelen bør derfor utvides til å omfatte regnskapsperioder etter 2003 og inntil lovendringer som følge av Regnskapslovutvalgets endelige utredning er på plass. Regjeringen tar sikte på å fremme lovforslag slik at overgangsregelen kan erstattes av endelige regler med virkning fra og med regnskapsåret 2005. Regjeringen anser at det likevel ikke er hensiktsmessig å fastsette en ny tidsbegrensning i overgangsregelen, og foreslår at denne videreføres uten tidsbegrensning. Intensjonen med regelen gjør at det like fullt er naturlig å beholde bestemmelsen som en overgangsregel i regnskapsloven kapittel 10.

Regjeringen foreslår etter dette, i samsvar med Regnskapslovutvalgets forslag, at investering i datterselskap som konsolideres og tilknyttet selskap kan vurderes etter egenkapitalmetoden eller generelle vurderingsregler i selskapsregnskapet. Investering i tilknyttet selskap skal fortsatt vurderes etter egenkapitalmetoden i konsernregnskapet. Datterselskaper konsolideres i konsernregnskapet. Deltagelse i felles kontrollert virksomhet kan vurderes etter bruttometoden, egenkapitalmetoden eller generelle vurderingsregler i selskapsregnskapet. Deltagelse i felles kontrollert virksomhet skal fortsatt vurderes etter bruttometoden eller egenkapitalmetoden i konsernregnskapet. De angitte løsninger vil være i samsvar med våre EØS-forpliktelser.

Det vises til Regjeringens forslag til endringer i regnskapsloven § 10-3 sjette ledd.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.