Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg 1: Brev av 18. november 2003 fra Sosialistisk Venstrepartis stortingsgruppe til helseministeren

Sosialkomiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti mener at med den utformingen som §§ 2-1 og 2-2 er gitt i forslaget, vil en vurdering eller avgjørelse om nødvendig helsehjelp samtidig framstå som noe som blir et enkeltvedtak i forvaltningslovens forstand. En konsekvens av dette vil etter disse medlemmers syn være at vedtaket vil måtte begrunnes som et enkeltvedtak, og vedtaket, eventuelt også fristfastsettelsen, vil være påklagbart til fylkeslegen etter pasientrettighetsloven kap. 7. Dersom fristen ikke overholdes vil det være en ny klagerett, foreslått i § 7-2 andre ledd til en egen nemnd.

Etter disse medlemmers syn er det helt nødvendig å få avklart hvilke saksbehandlingsregler, begrunnelsesplikter m.v. som skal gjelde for den vurderingen som skal gis etter § 2-2 samt fristfastsettingen, før lovendringene eventuelt vedtas. Grunnen til dette er at en dokumentasjonsplikt for helsepersonell med utgangspunkt i forvaltningsloven vil være svært omfattende. Eksempelvis vil et journalnotat måtte utformes med hensyn til at det eventuelt skal kunne brukes av rettsapparatet. Omfanget av notatet, og den tid det vil ta å utforme det på en måte som tilfredsstiller forvaltningslovens bestemmelser, vil dermed kunne føre til at helsepersonell må redusere det antall pasienter de har på sine lister for å komme bestemmelsene i møte.

Dersom departementet er enig i at dette er et enkeltvedtak i forvaltningslovens forstand er det nødvendig å vite hvilke krav som i så fall må stilles til begrunnelsesplikten og saksbehandling for øvrig for å tilfredsstille forvaltningslovens saksbehandlingsreg­ler. Disse medlemmer mener at disse spørsmålene først må være avklart før endringene i Pasientrettighetsloven vedtas, og disse medlemmer vil med bakgrunn i dette be om departementets snarlige vurdering av de spørsmålene som her er tatt opp.