Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

6. Midlertidig overføring av fengslede personer

FN-konvensjonen artikkel 18 gjelder gjensidig hjelp i straffesaker. Statene er forpliktet til å gi regler om midlertidig overføring av fengslede personer for identifikasjon, for å vitne eller for på annen måte å bistå til å fremskaffe bevis til bruk for etterforskning eller rettsforfølgning i en annen konvensjonsstat.

Det fremgår av lov 13. juni 1975 nr. 39 om utlevering av lovbrytere mv. (utleveringsloven) § 25 nr. 1 at en person som er fengslet i Norge, etter begjæring og på bestemte vilkår kan overføres til fremmed stat for "å avhøres som vitne eller fremstilles til konfrontasjon". Etter gjeldende rett er det ikke adgang til å overføre fengslede personer til andre formål, iallfall ikke uten vedkommendes samtykke.

Sammenholder man konvensjonsforpliktelsen med utleveringsloven, ser man at artikkel 18 åpner for å overføre fengslede personer i flere tilfeller enn det den norske lovbestemmelsen gjør. For eksempel vil avhør av en mistenkt person omfattes av konvensjonen, men ikke av utleveringsloven. For å gjennomføre FN-konvensjonen artikkel 18 nr. 10 er det nødvendig med lovendring.

I høringsnotatet ble behovet for lovendring drøftet, og en eventuell endring kan skje ved at utleveringsloven § 25 nr. 1 utvides til også å omfatte andre etterforskningsskritt enn vitneavhør og konfrontasjon. Etter departementets syn bør slik overføring være betinget av samtykke fra den fengslede, slik konvensjonen åpner for. Bakgrunnen for dette er at enkelte etterforskningsskritt vil kunne være mer inngripende enn dem loven i dag nevner.

Alle de høringsinstansene som uttaler seg om spørsmålet, støtter forslagene i høringsnotatet.

Departementet fremmer derfor forslag om å endre utleveringsloven § 25 nr. 1 og 4 i samsvar med det som ble foreslått i høringsnotatet. Lovforslaget har imidlertid fått en litt annen utforming enn i høringsnotatet.

Komiteen har merket seg at forslaget om å endre utleveringsloven § 25 innebærer at bestemmelsen blir i tråd med FN-konvensjon nr. 18 om gjensidig hjelp i straffesaker. Komiteen har ingen ytterligere merknader og støtter Regjeringens forslag i denne sammenheng.