Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Eirin Faldet, Trond Giske og Torny Pedersen, fra Høyre, Afshan Rafiq, lederen Sonja Irene Sjøli og Olemic Thommessen, fra Fremskrittspartiet, Ulf Erik Knudsen og Karin S. Woldseth, fra Sosialistisk Venstreparti, Magnar Lund Bergo og May Hansen, fra Kristelig Folkeparti, Dagrun Eriksen og Ola T. Lånke, og fra Senterpartiet, Eli Sollied Øveraas, registrerer at Ot.prp. nr. 57 (2002-2003) Om lov om endringer i folketrygdloven (svangerskapspenger til selvstendig næringsdrivende) er en oppfølging av behandlingen av statsbudsjettet for 2003, der Stortinget sluttet seg til Regjeringens forslag om å gi selvstendig næringsdrivende kvinner rett til svangerskapspenger med virkning fra 1. juli 2003 (St.prp. nr. 1 (2002-2003)).

Komiteen ser positivt på at Regjeringen nå legger fram Ot.prp. nr. 57 (2002 -2003) som en oppfølging av Stortingets vedtak.

Komiteen har merket seg at Regjeringen fremmer forslag om at retten til svangerskapspenger, på samme måte som for arbeidstakere, skal inntre når selvstendig næringsdrivende- og frilans-kvinner må slutte i arbeid på grunn av risiko for fosteret. Komiteen registrerer videre at det ikke skal gjelde en ventetid for å få rett til å få utbetalt svangerskapspenger, og at beregningen av svangerskapspengenes størrelse skal foretas på samme måte som for sykepenger.

Komiteen vil i likhet med departementet understreke at svangerskapspenger holdes atskilt fra sykepenger som er betinget av at kvinnen er arbeidsufør på grunn av sykdom, selv om beregningen av svangerskapspengenes størrelse skal foretas på samme måte som for sykepenger.

Komiteen vil bemerke at selvstendig næringsdrivende har krav på 65 pst. av beregningsgrunnlaget for sykepenger etter folketrygdloven, mens frilanserne har krav på 100 pst. etter folketrygdloven.

Komiteen har merket seg at selvstendig næringsdrivende har adgang til å tegne tilleggsforsikring for å oppnå bedre dekning av folketrygden. Denne forsikringen omfatter sykepenger, fødsels- og adopsjonspenger.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, er enig i forslaget om at denne forsikringen også skal gjelde svangerskapspenger etter samme tegningskriterier som for sykepenger.

Flertallet støtter Regjeringens forslag om at den frivillige tilleggsforsikringen om utvidet dekningsgrad også skal omfatte svangerskapspenger.

Flertallet slutter seg med dette til Regjeringens forslag om endringer i folketrygdloven (svangerskapspenger for selvstendig næringsdrivende), og ber Regjeringen vurdere om reglene bør endres slik at selvstendig næringsdrivende gis rett til 100 pst. dekning av svangerskapspenger og fødselspenger.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet mener at det skal utbetales svangerskapspenger til selvstendig næringsdrivende kvinner på lik linje med lønnsmottakere, i de tilfeller den gravide ikke kan fortsette i sitt arbeid uten å utsette fosteret for fare. Disse medlemmer er imidlertid uenig i Regjeringens forslag om at satsen skal være 65 pst. av beregningsgrunnlaget. Disse medlemmer mener at selvstendig næringsdrivende kvinner bør tilstås svangerskapspenger med 100 pst. av beregningsgrunnlaget, og fremmer derfor følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen om å endre folketrygdloven slik at selvstendig næringsdrivende gis rett til 100 pst. dekning av svangerskapspenger."