Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

8. Lovteknisk presisering om at refusjonskrav fra arbeidsgiver for utbetalte sykepenger ved svangerskapsrelatert fravær kan dekkes tre måneder tilbake i tid - folketrygdloven § 8-20

Ved sykefravær som skyldes svangerskap, kan arbeidsgiver få refundert sykepenger i arbeidsgiverperioden dersom arbeidstakeren ikke kan omplasseres til annet arbeid i virksomheten. Departementet har lagt til grunn at søknaden kan gis virkning bakover i tid dersom vilkårene var oppfylt, etter de generelle reglene som gjelder for etterbetaling av sykepenger. Dette går ikke klart frem av lovteksten, og for å klargjøre reglene foreslås en lovteknisk omredigering av bestemmelsen.

Departementet foreslår at endringene trer i kraft straks. Forslaget vil ikke ha økonomiske eller administrative konsekvenser

Komiteen deler departementets oppfatning av at kombinasjonen av de spesielle reglene som gjelder for sykemelding i svangerskap, og den gravides rett til og behov for ikke å opplyse om egen graviditet på et tidlig tidspunkt i svangerskapet, kan gi uheldige konsekvenser for arbeidsgiver når det gjelder refusjonskrav for sykepenger. Komiteen er enig i at dette kan imøtekommes ved at refusjonskrav fra arbeidsgiver for utbetalte sykepenger ved svangerskapsrelaterte plager skal kunne dekkes også tre måneder tilbake i tid.