6. Avkortningsreglene for barnepensjon under opphold i institusjon tilpasses tilsvarende regler for voksne pensjonister - folketrygdloven §§ 18-8 og 18-9
Etter gjeldende rett skal som hovedregel barnepensjon avkortes når barnet har rett til fri forpleining under langtidsopphold i en helseinstitusjon under statlig ansvar. Barnepensjonen reduseres ikke for innleggelsesmåneden og den påfølgende måned og omregnes bare dersom oppholdet antas å vare mer enn fem måneder. Redusert barnepensjon skal utgjøre 10 prosent av grunnbeløpet når én av foreldrene er død. Når begge foreldrene er døde, skal barnepensjonen utgjøre 25 prosent av grunnbeløpet pluss 10 prosent av tilleggspensjonen til den av foreldrene som ville fått størst pensjon som gjenlevende ektefelle, eller eventuelt 10 prosent av særtillegget.
Ved lovendring høsten 2001 ble avkortingsreglene for pensjon i institusjon begrenset til langvarig opphold utover ett år mot tidligere fem måneder. Videre ble minsteinntekten som institusjonsbeboeren kan beholde per måned etter avkorting, økt med noen hundre kroner til samme beløp som minsteinntekten i kommunale institusjoner. Dette ble ikke fulgt opp for barnepensjon, noe som anses som en inkurie.
Departementet foreslår at avkortningsreglene for barnepensjonen under langtidsopphold i institusjon tilpasses reglene for voksne slik at barnepensjonen bare skal reduseres når institusjonsoppholdet antas å vare mer enn ett år, og at minstebeløpet under opphold i institusjon settes til 45 prosent av grunnbeløpet når barnet har mistet begge foreldrene.
Departementet foreslår at endringene trer i kraft 1. juli 2003.
Det uttales at endringene ikke vil føre til merutgifter eller administrative konsekvenser av betydning.
Komiteen ser ingen rimelighet i et strengere regime for avkortningsregler i pensjonen til barn under opphold i institusjon enn de regler som gjelder for voksne pensjonister. Komiteen deler departementets syn om at avkortningsreglene for barnepensjon tilpasses reglene for voksne.