4. Justering av kriteriene for pleiepenger ved barns sykehusopphold - folketrygdloven § 9-10
Etter gjeldende rett er det et vilkår for pleiepenger i forbindelse med barns sykehusopphold (ved mindre alvorlig sykdom) at barnet har vært innlagt i mer enn 7 kalenderdager. Stortinget opphevet dette vilkåret ved en lovendring høsten 2002. Samtidig ble det anmodet om utarbeidelse av kriterier og proveny for ytelsen i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2003.
Lovendringen som skal tre i kraft 1. juli 2003, gir rett til pleiepenger etter behandling i helseinstitusjon uten hensyn til oppholdets varighet og også etter poliklinisk behandling, dersom pleiebehovet strekker seg over mer enn 7 kalenderdager. Pleiepenger skal utbetales fra 8. dag.
Departementet uttrykker forståelse for at det var ønskelig med en liberalisering av ordningen. Når det gjelder hvilke kriterier som bør settes, uttales bl.a. at dersom pleiepengeretten skal utløses ved at pleiebehovet strekker seg over 7 kalenderdager og uten krav til institusjonsoppholdets varighet (slik som lovteksten lyder etter Stortingets endring) antar departementet at store grupper som i dag dekkes av omsorgspengeordningen, vil kunne falle inn under de nye pleiepengereglene. Bakgrunnen for denne antakelsen er at for de yngste barna vil selv ukompliserte sykdommer kunne medføre pleiebehov på for eksempel 8-12 kalenderdager. Det uttales at de økonomiske konsekvensene av den vedtatte endringen er vanskelige å beregne eksakt, da man ikke vet sikkert hvor mange behandlede barn som har et pleiebehov på mer enn 7 dager og eventuelt hvor langvarig pleiebehovet er. På et noe usikkert grunnlag antas årlige merkostnader å ligge på minst om lag 170 mill. kroner. I dag er årlige utgifter 14,6 mill. kroner.
Departementet mener at ordningen må utformes slik at den treffer de som i dag faller utenfor både omsorgs- og pleiepengeordningen, og ikke slik at foreldre som i dag får dekket behovet innenfor omsorgspengeordningen, flyttes over i pleiepengeordningen.
Ved den nærmere utforming av kriterier for ordningen vil departementet legge vekt på at den skal være målrettet, forutsigbar og sikre likebehandling. Det vises til at i alt 23 161 barn (dvs. 32 prosent) mellom 0 og 12 år hadde 3-7 liggedager i somatiske sykehus i 2001, og flesteparten av de som har langvarig pleiebehov (utover omsorgspengeperioden), og som faller utenfor dagens pleiepengeordning, antas å ligge innenfor denne gruppen. Departementet mener derfor at det vil være hensiktsmessig å innarbeide et kriterium om at barnet må ha vært innlagt i 3 dager.
Departementet foreslår på denne bakgrunn at pleiepenger skal kunne gis fra 8. dag dersom barnet har vært innlagt i helseinstitusjon i minst 3 kalenderdager.
Departementet foreslår at endringen trer i kraft 1. juli 2003 og gis virkning for tilfeller når barnet blir innlagt i helseinstitusjon etter dette tidspunktet.
Merkostnader er beregnet til ca. 75 mill. kroner på årsbasis. Det framholdes at endringen innebærer mindreutgifter på om lag 90-100 mill. kroner i forhold til den vedtatte lovendringen.
Det uttales at forslaget innebærer en administrativ forenkling i forhold til den vedtatte lovendringen.
Komiteen viser til at i forbindelse med behandlingen av Dokument nr. 8:123 (2001-2002) ble følgende endring av folketrygdloven vedtatt:
§ 9-10 første ledd skal lyde:
Til et medlem som har omsorg for barn under 12 år som er innlagt eller har gjennomgått behandling i helseinstitusjon, ytes det pleiepenger hvis barnet trenger kontinuerlig tilsyn og pleie fra en av foreldrene. Også andre enn barnets foreldre kan få pleiepenger dersom det er nødvendig av hensyn til barnet. Pleiepenger tilstås når pleiebehovet strekker seg over mer enn sju kalenderdager. Det er vilkår at det ikke ytes pleiepenger etter § 9-11. Pleiepenger etter denne bestemmelsen kan ikke gis begge foreldre samtidig."
Komiteen registrerer at departementet foreslår en endring av dette slik at det etter forslaget i proposisjonen skal ytes pleiepenger bare etter et sykehusopphold av minst tre dagers varighet.
Komiteen vil påpeke at det må foreligge en skriftlig legeerklæring som dokumenterer at det foreligger sykdom hos barnet for at det skal kunne tilstås pleiepenger etter § 9-10. Dette gjelder i dag og vil fortsatt gjelde også etter en lovendring. En slik legeerklæring vil inneholde en diagnose, men også en beskrivelse av hvilken sykdom som foreligger, og der tilstanden settes i sammenheng med den undersøkelse og behandling som har funnet sted ved den aktuelle helseinstitusjonen. På denne bakgrunn ser komiteen ingen praktiske vanskeligheter ved å kunne tilstå pleiepenger etter sykehusbehandling for barn som er i behov av pleie mer enn sju kalenderdager fra undersøkelsen og behandlingen ved helseinstitusjonen fant sted.
Komiteen ser imidlertid, som departementet, at det kan foreligge et behov for å avgrense hvilke tilstander dette skal kunne gjelde for, slik at ordningen ikke får et utilsiktet omfang.
Komiteen vil påpeke at begrepet helseinstitusjon her må oppfattes som spesialisthelsetjenesten, og at en innleggelse framstår som et rimelig inngangskriterium for at pleiepenger skal kunne utløses, siden dette sannsynliggjør behovet for et døgnkontinuerlig omsorgs- og pleiebehov hos barnet.
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, mener imidlertid at selv et institusjonsopphold av to dagers varighet kan nødvendiggjøre omsorg og pleie i etterkant med en varighet på mer enn én uke. Eksempelvis kan en blindtarmoperasjon medføre rask utskrivning etter inngrepet, mens barnet likevel er i behov av pleie og omsorg i hjemmet hele den påfølgende uken. Flertallet ser dermed ikke tre dager som noen logisk nedre grense for innleggelsens varighet, men finner det rimelig at en innleggelse skal ha funnet sted for at pleiepenger skal kunne ytes.
Flertallet mener at innleggelse i helseinstitusjon skal være et inngangsvilkår for å kunne tilstå pleiepenger. Flertallet foreslår derfor at formuleringen "eller har gjennomgått behandling" tas ut av lovteksten. Samtidig som innleggelse blir en forutsetning for å kunne tilstå pleiepenger, skal det etter flertallets syn ikke være knyttet betingelser til innleggelsens varighet for å kunne tilstå pleiepenger.
Flertallet fremmer følgende forslag:
"I lov 13. desember 2002 nr. 86 om endring i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd gjøres følgende endring:
§ 9-10 første ledd skal lyde:
Til et medlem som har omsorg for barn under 12 år som er eller har vært innlagt i helseinstitusjon, ytes det pleiepenger hvis barnet trenger kontinuerlig tilsyn og pleie fra en av foreldrene. Også andre enn barnets foreldre kan få pleiepenger dersom det er nødvendig av hensyn til barnet. Pleiepenger tilstås når pleiebehovet strekker seg over mer enn sju kalenderdager. Det er et vilkår at det ikke ytes pleiepenger etter § 9-11. Pleiepenger etter denne bestemmelsen kan ikke gis begge foreldre samtidig."
Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti viser til at Regjeringen har foreslått at pleiepenger tilstås foreldre med pleietrengende barn fra 8. dag, dersom barnet har vært innlagt i helseinstitusjon i minst 3 kalenderdager. Disse medlemmer støtter forslaget og vurderer at dette kriteriet målretter ordningen mot de tilfeller der pleiebehovet er størst. Det vises til at omsorgspenger kan tilstås ved barns sykdom i henhold til folketrygdloven §§ 9-5 og 9-6, og disse medlemmer vurderer at denne ordningen vil fange opp tilfeller som faller utenfor den ordningen med pleiepenger som Regjeringen har foreslått.
Disse medlemmer fremmer følgende forslag:
"I lov 13. desember 2002 nr. 86 om endring i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd gjøres følgende endring:
§ 9-10 første ledd skal lyde:
Til et medlem som har omsorg for barn under 12 år som er eller har vært innlagt i helseinstitusjon, ytes det pleiepenger tidligst fra åttende dag regnet fra innleggelsen. Det er et vilkår at barnet har vært innlagt i minst tre dager. Etter utskrivelsen er det et vilkår for pleiepenger at barnet trenger kontinuerlig tilsyn og pleie fra en av foreldrene. Også andre enn barnets foreldre kan få pleiepenger dersom det er nødvendig av hensyn til barnet. Det er et vilkår at det ikke ytes pleiepenger etter § 9-11. Pleiepenger etter denne bestemmelsen gis ikke til begge foreldrene samtidig."