3. Reisetilskott til undervisningsstedet i stedet for rehabiliteringspenger til studenter - folketrygdloven § 10-7 femte ledd
Etter gjeldende rett kan det ytes rehabiliteringspenger til personer som ikke har sykepengerettigheter når vedkommende har vært sammenhengende minst 50 prosent arbeidsufør i minst 52 uker. Fra 1. januar 2002 kan studenter under 26 år som har vært arbeidsuføre i minst 20 uker på grunn av alvorlig sykdom, få rehabiliteringspenger. I stedet for rehabiliteringspenger kan det ytes reisetilskott dersom en person midlertidig ikke kan reise på sin vanlige måte til og fra arbeidsstedet på grunn av sykdom, skade eller lyte. Det er ikke gitt en tilsvarende mulighet til reisetilskott til studentens undervisningssted.
For å lette tilbakegangen til utdanning for studenter etter alvorlig sykdom foreslår departementet at det kan ytes reisetilskott til undervisningsstedet i stedet for rehabiliteringspenger. Reisetilskottet skal dekke nødvendige ekstrautgifter til transport og er begrenset til det beløp studenten vil ha fått utbetalt i rehabiliteringspenger for samme tidsrom.
Det foreslås at lovendringen trer i kraft 1. juli 2003 og gjøres gjeldende også for løpende tilfeller.
Forslaget har ingen økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning.
Komiteen merker seg at studenter ut fra eksisterende lovverk kan tilstås rehabiliteringspenger, mens de ikke har den samme retten som alminnelige arbeidstakere til reisetilskott til arbeids- (studie-)stedet alternativt til rehabiliteringspenger. Komiteen ser ingen hensiktsmessighet i denne forskjellsbehandlingen og støtter at også studenter skal kunne tilstås reisetilskott som alternativ til rehabiliteringspenger.