Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigvald Oppebøen Hansen, Reidar Sandal, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Signe Øye, fra Høyre, Peter Gitmark, Hans Kristian Hogsnes og Kari Lise Holmberg, fra Fremskrittspartiet, Torbjørn Andersen og Per Sandberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen og Heikki Holmås, fra Kristelig Folkeparti, Anita Apel­thun Sæle og Ivar Østberg, og fra Senterpartiet, lederen Magnhild Meltveit Kleppa, viser til merknader i Innst. S. nr. 110 (2002-2003) ved behandlingen av St.meld. nr. 55 (2000-2001) og St.meld. nr. 33 (2001-2002) Om samepolitikken, der et flertall av komiteen, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, var positive til Regjeringens varslede lovendring i forhold til bruken av det samiske flagget på offentlige bygninger. Dette med bakgrunn i at det i dag ikke eksisterer retningslinjer for bruken av dette flagget, bortsett fra midlertidige regler fra Utenriksdepartementet for rangering av det samiske flagget i forhold til andre flagg.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, mener det er behov for nærmere presisering av bruken av det samiske flagget. Flertallet sier seg derfor enig i lovendringsforslaget fra Regjeringen, og viser i denne sammenheng til at lovendringen er utarbeidet på bakgrunn av forslag fra en arbeidsgruppe nedsatt av Kommunal- og regionaldepartementet og et bredt høringsgrunnlag, bl.a. fra Sametinget, kommuner, fylkeskommuner og samiske organisasjoner. Flertallet viser videre til at lovendringsforslaget ikke medfører spesielle eller økende utgifter, ei heller nye krav og pålegg til kommuner og fylkeskommuner.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sine prinsipielle synspunkter vedrørende norsk samepolitikk slik de fremkommer i Innst. S. nr. 110 (2002-2003) ved behandlingen av St.meld. nr. 55 (2000-2001) og St.meld. nr. 33 (2001-2002).

Disse medlemmer finner på denne bakgrunn ikke å kunne gi sin tilslutning til forslaget i proposisjonen.

Komiteen viser til vedlagte brev av 15. januar 2003 fra Kommunal- og regionaldepartementet ved statsråden til Stortingets presidentskap, der det gjøres oppmerksom på en trykkfeil i lovforslaget i proposisjonen. Lovforslaget i innstillingen er rettet opp i tråd med dette.