Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

9. Patentstyrets undersøkelse av søknaden

Etter gjeldende rett skal Patentstyret utføre en rekke undersøkelser før designen registreres. Patentstyret skal for det første påse at søknaden oppfyller formkravene. For det annet undersøker Patentstyret om de materielle vilkårene for designrett er oppfylt.

Direktivet lister opp vilkår for designrett, men pålegger ikke statene å undersøke om disse er oppfylt før designen registreres.

I designutredningen foreslår Patentstyret å avskaffe ordningen med obligatorisk nyhetsgranskning under søknadsbehandlingen. Patentstyret skal nøye seg med å undersøke om søknaden oppfyller formkravene, om den inneholder en design i lovens forstand, og om designen er forenlig med offentlig orden og sedelighet. Nyhetsgranskning før registrering skal bare foretas hvis søkeren ber om det og betaler en forskriftsbestemt avgift som dekker Patentstyrets kostnader. På den annen side skal adgangen for utenforstående til å kreve at Patentstyret opphever registreringen i ettertid, utvides kraftig.

Under høringen var de fleste positive eller hadde en åpen holdning til forslaget om å avskaffe den obligatoriske nyhtesgranskningen. Kun én instans var imot forslaget.

Departementet slutter seg til Patentstyrets forslag om at nyhetsgranskning av designsøknader skal være frivillig. Departementet legger for sin del avgjørende vekt på at et slikt system skaper større fleksibilitet for brukerne. Obligatorisk nyhetsgranskning kan ha begrenset verdi både for søkerne og for andre, fordi granskningsmaterialet er så snevert. Patentstyrets forslag vil dessuten kunne skape nordisk rettsenhet på dette punktet. Forslaget synes også å harmonere godt med den generelle internasjonale utviklingen på designområdet.

Departementet foreslår videre at Patentstyret skal avslå en søknad om registrering hvis designen uten tillatelse innholder et våpen eller liknende symbol som er beskyttet etter straffeloven § 328 første ledd nr. 4 og annet ledd, et statsflagg eller et offentlig kontroll- eller garantimerke.

Departementet foreslår også at Patentstyret skal kontrollere om en design som er endret etter søknadstidspunktet, har beholdt sin identitet og oppfyller vilkårene for registrering. Om den endrede designen ikke har beholdt sin identitet, må søknaden eventuelt registreres i sin opprinnelige form. Hvis søkeren ikke ønsker dette, avslås søknaden. For det annet skal Patentstyret ikke godta at søknaden endres til å gjelde en annen produktklasse etter Locarnoavtalen enn angitt i søknaden.

Endelig foreslår departementet at Patentstyret ikke skal avslå søknader på grunnlag av forhold som er omfattet av den frivillige nyhetsgranskningen. Patentstyret skal nøye seg med å orientere søkeren om granskningsresultatet.

Komiteen slutter seg til de omlegginger den nye designloven har i forhold til den tidligere loven vedrørende Patentstyrets håndtering av nye søknader. Komiteen er enig i at obligatoriske nyhetsgranskinger har begrenset verdi både for søkerne og andre, fordi granskingsmaterialet er for snevert.

Komiteen støtter forslaget i proposisjonen der søker eller designhaver som ikke har bopel i Norge, skal ha en fullmektig bosatt i Norge til å representere seg i alt som angår søknaden. Komiteen mener det er mest hensiktsmessig å beholde de eksisterende reg­lene om fullmektig på designområdet, som tilsvarer reglene på andre områder innenfor industrielt rettsvern. Komiteen avventer departementets gjennomgang av reglene om fullmektig innenfor lovgivningen om industrielt rettsvern og herunder vurdering av de EØS-rettslige problemstillingene.