Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

3. Lovens terminologi - mønster, formgivning eller design?

I designutredningen foreslår Patentstyret å forenkle, presisere og modernisere språkbruken i mønsterlovgivningen. Patentstyret foreslår at ordet "design" skal brukes i stedet for "mønster" som betegnelse på det som kan beskyttes etter loven. Formålet er å tilpasse loven til språkbruken som etter hvert har blitt vanlig hos målgruppen og i samfunnet ellers.

De fleste høringsinstansene som har uttalt seg om spørsmålet, støtter Patentstyrets forslag om å gå over til å bruke uttrykket "design".

Departementet har vært i noen tvil om hvilken betegnelse som bør brukes på beskyttelsens gjenstand. Spørsmålet synes å bero på en avveining mellom brukerhensyn og språkpolitiske hensyn. Departementet har kommet til at brukerhensyn bør veie tyngst i denne sammenhengen. Departementet har derfor fulgt opp Patentstyrets forslag om å bruke design som betegnelse på beskyttelsens gjenstand. Patentstyrets forslag fikk solid støtte under høringen, og ordet design er også brukt i den danske loven.

Komiteen slutter seg til departementets forslag om å bruke "design" i stedet for "mønster" som betegnelse på det som kan beskyttes etter loven. Komiteen mener begrepet design er et mer dekkende og presist uttrykk, og det er innarbeidet både blant publikum, i bransjen og ellers i næringslivet. Komiteen er videre enig med departementet i at det ikke er tale om å importere et helt nytt ord, men å bruke en terminologi som er vanlig i dagligtalen og således gjør det mindre betenkelig å endre betegnelsen.

Komiteen viser også til de utvidelser i lovforslaget om hva som kan søkes beskyttet. Dette gjelder for eksempel måten deler av et produkt er utformet på og muligheten til å få beskyttet utseendet til ikke-fysiske gjenstander.