Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

7. Stønad til barnetilsyn for enslige foreldre – folketrygdloven § 15-11 femte ledd

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti, viser til budsjettforliket og den fremforhandlede avtalen for ramme 15 mellom regjeringspartiene og Fremskrittspartiet, hvor det er enighet om å redusere satsen for folketrygdens stønad til barnetilsyn fra 70 pst. av dokumenterte utgifter til 66 pst. Stønaden halveres i dag ved inntekter på mellom 6 og 8 ganger grunnbeløpet. Det legges til grunn at dette videreføres, slik at halv sats etter endringen vil være 33 pst. av utgiftene. Som i dag vil stønaden bortfalle ved inntekter over 8 ganger grunnbeløpet.

Flertallet viser til at den reduserte stønadssatsen må sees i sammenheng med den sterke satsingen på barnehager i neste års budsjett som vil gi lavere foreldrebetaling og lavere utgifter til barnetilsyn også for enslige forsørgere. Flertallet viser til at personer som har så høye barnehageutgifter at de kommer over maksimalsatsene i stønad, ikke vil bli berørt av stønadsreduksjonen.

Flertallet forutsetter at trygdeetaten informerer samtlige stønadsmottakere om endringen før nyttår. Det foreslås at endringen trer i kraft 1. januar 2003, og at reduksjonen også gis virkning for løpende stønadstilfelle.

Flertallet fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"I lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd skal § 15-11 femte ledd første punktum lyde:

Stønaden er 66 prosent av utgiftene til barnetilsyn opptil de beløp som Stortinget fastsetter.

Endringen i folketrygdloven § 15-11 femte ledd trer i kraft 1. januar 2003 og gis virkning også for løpende stønadstilfelle."

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet viser til at regjeringspartia og Fremskrittspartiet gjennom å redusere folketrygdens stønad til barnetilsyn svekker økonomien for enslige forsørgere med små barn. Mange av disse har fra før en svært anstrengt økonomi og strever med å klare sine økonomiske forpliktelser. Disse medlemmer er sterkt imot en politikk som strammer inn for dem som har det vanskeligst i vårt samfunn. Spesielt er disse medlemmer bekymra over at denne innstramminga rammer barna på en svært uheldig måte. For disse medlemmer er det et svært viktig politisk mål å sørge for å avskaffe fattigdom i Norge, og vil aller først sørge for at fattigdom i barnefamilier ikke lenger forekommer i vårt land.

På denne bakgrunn vil disse medlemmer stemme imot den foreslåtte endringen i folketrygdlovens § 15-11 femte ledd første punktum.