Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Sammendrag

Departementets forslag til endring i opplæringsloven er en oppfølging av et stortingsvedtak høsten 2001, jf. Budsjett-innst. S. nr. 12 (2001-2002). Departementet foreslår en egen lovbestemmelse, der det heter at elevene har rett til gratis offentlig grunnskoleopplæring. Kommunene kan ikke kreve at elevene eller foreldrene dekker utgifter i forbindelse med opplæringen, for eksempel utgifter til undervisningsmateriell, transport i skoletiden, leirskoleopphold, ekskursjoner eller andre turer som er en del av grunnskoleopplæringen. Alle høringsinstanser unntatt én støtter i hovedsak forslaget til lovendring.

Det er også i dag lovfestet at den offentlige grunnskolen er gratis. Forslaget innebærer en presisering av gjeldende rett og innebærer blant annet at kommunene ikke lenger kan ta betaling for utgifter til reise, kost og losji ved leirskoleopphold. Disse foreldreutgiftene ble kompensert fra høsten 2002 gjennom en økning på 25 mill. kroner i kommunenes frie inntekter. Helårseffekten er på 60 mill. kroner.

Departementet presiserer at kommunene ikke er forpliktet til å gi elevene tilbud om leirskoleopphold i løpet av grunnskoleopplæringen, men at en del av undervisningstiden kan brukes til slik opplæring i tråd med opplæringsloven. Kommunene står relativt fritt i valg av uteaktiviteter. Når leirskoleopphold velges, skal oppholdet være gratis for eleven etter det nye forslaget.

Departementets forslag hindrer ikke skolene i å ta imot gaver og frivillige bidrag. Men elevene kan ikke pålegges noen form for motytelse i form av egenbetaling, markedsføring eller annet. Det er kommunens og skolens ansvar å sørge for at det ikke stilles krav om motytelser i strid med gratisprinsippet. Departementet presiserer at eventuelle gaver fra foresatte skal være reelt frivillige.

Departementet understreker at de samme prinsipper og vurderinger som er lagt til grunn for gaver til offentlige grunnskoler, gjelder for gaver til private grunnskoler.

Departementet har ellers ikke funnet det nødvendig å foreta noen nærmere regulering av reklame i læremidler nå ettersom det i dag ikke er reklamefinansiering av noe omfang i grunnskolen. Departementet vil imidlertid følge utviklingen nøye og ta situasjonen opp til ny vurdering dersom situasjonen skulle tilsi det. Regjeringen vil dessuten komme tilbake til en helhetlig vurdering av spørsmålet om reklame rettet mot barn.