Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om lov om endring i lov 9. juni 1978 nr. 50 om kulturminner
Dette dokument
- Innst. O. nr. 42 (2002-2003)
- Kildedok: Ot.prp. nr. 85 (2001-2002)
- Dato: 10.12.2002
- Utgiver: Energi- og miljøkomiteen
- Sidetall: 2
Tilhører sak
Alt om
Innhold
Miljøverndepartementet forslår i proposisjonen å oppheve kulturminneloven § 24 om Statens kulturminneråd. Departementet viser til at høringsinstansene enten støtter eller har ingen merknader til forslaget.
Statens kulturminneråd ble opprettet i 1979 - med formål å være orientert om arbeidet med kulturminner og kulturmiljø over hele landet, og å arbeide for å fremme alle fagfelt innenfor kulturminneforvaltningen. Vern av kulturminner fra alle sosiale lag og etniske grupper i befolkningen og fra alle samfunnsområder skulle i denne forbindelse vektlegges.
Statens kulturminneråd kan ta opp saker på eget initiativ og fungere som rådgivende organ for departementet i saker som departementet legger frem for det.
Med bakgrunn i omorganiseringen innenfor kulturminneforvaltningen på 1980-tallet og endret oppgavefordeling i forhold til da rådet ble opprettet, fremmet Miljøverndepartementet i 1992 forslag om å oppheve lovbestemmelsen om Statens kulturminneråd, men å opprettholde rådet som et rådgivende organ for departementet (jf. Ot.prp. nr. 51 (1991-1992) om lov om endringer i lov av 9. juni 1978 nr. 50 om kulturminner). Forslaget ble ikke vedtatt av Stortinget, begrunnet med at dette ikke ville styrke kulturminnevernet, men skulle imidlertid vurderes fremover (jf. Innst. O. nr. 73 (1991-1992)).
Miljøverndepartementet viser til at behovet for Statens kulturminneråd ble sterkt redusert etter at Riksantikvaren ble etablert som fagdirektorat for kulturminnefeltet i 1989, og fylkeskommunen og Sametinget etablert som regional kulturminnemyndighet. I tillegg fyller de frivillige organisasjonene flere av de funksjonene rådet var ment å ha. Det er videre ikke lenger vanlig at statlige, rådgivende organ for departementet er lovhjemlet, og et slikt råd er lite i pakt med intensjonene bak den nye oppgave- og myndighetsfordelingen.
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sylvia Brustad, Rolf Terje Klungland og Synnøve Konglevoll, fra Høyre, Øyvind Halleraker, Siri A. Meling og Leif Frode Onarheim, fra Fremskrittspartiet, Øyvind Korsberg og Øyvind Vaksdal, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland og Ingvild Vaggen Malvik, fra Kristelig Folkeparti, Ingmar Ljones og Inger Stokstad, og fra Senterpartiet, Inger S. Enger, slutter seg til Regjeringens forslag om å oppheve bestemmelsen i kulturminneloven om et eget statlig kulturminneråd som lovpålagt organ.
Komiteen understreker betydningen av at kulturminneforvaltningen har bred samfunnskontakt og samarbeid med uavhengige fagmiljøer, frivillige organisasjoner mv. Komiteen er kjent med at dette er omhandlet i Kulturminneutvalgets utredning, "Fortid former framtid" (NOU 2002:1), og legger til grunn at dette vil bli drøftet nærmere i en helhetlig sammenheng i den varslede stortingsmeldingen om en ny kulturminnepolitikk.
Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen, og rår Odelstinget til å gjøre slikt
vedtak til lov
om endring i lov 9. juni 1978 nr. 50 om kulturminner
I
I lov 9. juni 1978 nr. 50 om kulturminner gjøres følgende endring:§ 24 oppheves.
II
Denne lov trer i kraft straks.
Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 10. desember 2002
Hallgeir H. Langeland | Øyvind Halleraker | Øyvind Vaksdal |
fung. leder | ordfører | sekretær |