Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

11. Reglene om dokumentasjon

De fleste krav til dokumentasjon reguleres i forskriftene til plan- og bygningsloven. Departementet finner det derfor ikke nødvendig med lovregulering av omfanget av dokumentasjon i byggesaker. Det vil bli foretatt en vurdering av forskriftene forut for ikrafttreden av lovforslagene i proposisjonen med tanke på å redusere dokumentasjonskravene. Det antas også at det pågående standardiseringsarbeid i regi av Norges byggstandardiseringsråd (NBR) vil bidra til redusert behov for dokumentasjon i byggesaken, og økt forutsigbarhet med hensyn til hva som skal vedlegges søknaden.

Komiteen mener det er viktig å stimulere til redusert dokumentasjonskrav og økt effektivitet i behandlingen av byggesøknader. Komiteen finner i så måte god grunn til å rose "byggsøk"-prosjektet på Internett og ser frem til at prosjektet videreutvikles og at alle landets kommuner blir tilknyttet dette systemet. "Byggsøk", prosjektet for elektronisk plan- og byggesaksbehandling, representerer et svært positivt element i arbeidet med å forenkle og øke tilgjengelighet til informasjon vedrørende søknader om byggetiltak.

Komiteen har merket seg at de høye kravene til dokumentasjon i selv mindre byggesaker med påfølgende høye byggesaksgebyrer, har resultert i at enkelte i en del tilfeller unnlater å søke - eller melde fra til kommunen - om mindre byggesaker. For å stimulere til mer lovlig byggevirksomhet bør derfor fokuset på forenkling, redusert dokumentasjonsmengde og økt effektivitet i byggesaker, være den viktigste strategien for det videre arbeidet med endringer i regelverket i byggesaker.