Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

6. Erstatning etter en rimelighetsvurdering

Selv om vilkårene i straffeprosessloven § 444 ikke er oppfylt, kan siktede etter dagens ordning tilkjennes erstatning etter § 445 dersom straffeforfølgningen har ført til særlig eller uforholdsmessig skade, og erstatning fremstår som rimelig. Det er ikke et vilkår at siktede frikjennes.

Straffelovrådet foreslår en videreføring av § 445, men foreslår å senke kravene noe i forhold til gjeldende praksis. Retten til erstatning foreslås således knyttet til et rent rimelighetskriterium uten vilkåret om at tapet skal skyldes en "særlig eller uforholdsmessig" skade.

Det er noe ulike syn blant høringsinstansene når det gjelder hvor mye som skal kreves før det anses rimelig å tilkjenne erstatning etter § 445.

Departementet mener det ikke er behov for en ren rimelighetsregel når man går så langt i å gi rettskrav på erstatning som forslaget for øvrig innebærer, og foreslår at dagens formulering i § 445 videreføres. I hovedsak må det overlates til praksis å konkretisere i hvilke tilfeller det skal gis erstatning etter rimelighetsregelen.

Komiteen støtter lovforslagets § 445 om erstatning etter en rimelighetsvurdering.