Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

12. Saksbehandlingsregler

Etter gjeldende rett skal erstatningskravet settes frem for domstolene. Riksadvokaten har tatt til orde for at erstatningskravet bør kunne avgjøres administrativt med adgang for erstatningssøkeren til å bringe saken inn for domstolene dersom vedtaket ikke aksepteres. Også Straffelovrådet foreslår en slik ordning.

Mange høringsinstanser gir sin støtte til dette forslaget. Bare Forsvarergruppen av 1977 går imot.

Departementet anser det unødvendig tungvint å påby domstolsbehandling i de tilfellene kravene kan løses administrativt, og er enig i at sakene bør behandles administrativt i første omgang, men med adgang til å bringe avgjørelsen inn for domstolene til full overprøving. Departementets forslag innebærer at det kan inngås utenrettslig forlik om erstatning og oppreisning.

Riksadvokaten mener at Justisdepartementet peker seg ut som avgjørelsesmyndighet for erstatningskravene. Som et alternativ foreslås fylkesmannen, eller en særskilt nemnd. Straffelovrådet mener at den administrative avgjørelsen bør legges til påtalemyndigheten. Det vises til den rasjonaliseringsgevinst som vil oppnås ved dette.

Det er delte meninger blant høringsinstansene om spørsmålet.

Departementet er enig i de prinsipielle innvendingene enkelte av høringsinstansene har reist mot at påtalemyndigheten skal avgjøre den strafforfulgtes rett til erstatning, og mener det neppe kan forventes noen særlig effektivitetsgevinst ved en slik løsning. Det anses heller ikke hensiktsmessig å legge disse avgjørelsene til Det særskilte etterforskningsorgan – SEFO - eller til en særskilt nemnd.

Departementet mener at det er mest nærliggende er at oppgaven plasseres hos én fylkesmann som nasjonal oppgave, eller hos et direktorat. Fordi dette ikke er endelig avklart, legger departementet i lovforslaget ansvaret for den administrative behandlingen til Justisdepartementet. Det forutsettes at departementets avgjørelsesmyndighet blir delegert før lovendringene trer i kraft.

Påtalemyndigheten bør uttale seg om erstatningskravet før den administrative instans treffer avgjørelse. Taushetsplikten etter straffeprosessloven §§ 61 a flg. bør ikke være til hinder for det, og departementet foreslår av den grunn en tilføyelse til § 61 c.

Den administrative avgjørelsen skal normalt treffes på bakgrunn av dokumentene i saken. Avgjørelsesmyndigheten kan eventuelt kreve bevisopptak.