Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

11. Avhenting av vitner

Retten kan beslutte at et vitne som "uteblir eller forlater rettsstedet uten gyldig forfall", skal avhentes til det samme eller et senere rettsmøte. I særlige tilfelle kan retten beslutte at vitnet skal holdes i fengslig forvaring inntil det kan bli avhørt.

Reglene er i utgangspunktet de samme for siktede som for vitner. Men retten kan også beslutte at den siktede skal pågripes på forhånd dersom hans "forhold gir grunn til å frykte for at han vil utebli fra en berammet hovedforhandling".

Arbeidsgruppe II foreslår at det blir tatt inn en bestemmelse i straffeprosessloven § 115 som gir retten adgang til å beslutte at et vitne skal avhentes og eventuelt holde det fengslet, dersom det på forhånd er sannsynlig at vitnet vil utebli.

I høringsnotatet sa departementet seg enig i at det er behov for å avhente et vitne med tvang, og eventuelt fengsle vitnet dersom det på forhånd er konstatert en stor fare for at vitnet vil utebli. Grunnvilkåret for å beslutte avhenting og eventuelt fengsling bør være det samme både for vitner og siktede, og formuleres som at det er grunn til å frykte for at vedkommende vil utebli fra hovedforhandling, og dette vil føre til en ikke uvesentlig forsinkelse av saken. Vilkåret "i særlige tilfeller" benyttes der det er aktuelt med forhåndsavhenting i kombinasjon med fengsel.

De fleste høringsinstanser som uttaler seg om spørsmålet, er enig i forslaget. De som går imot forslaget gir uttrykk for at det er betenkelig å åpne for å pågripe vitner før uteblivelse er konstatert.

Departementet går inn for at forslaget i høringsnotatet følges opp. Dersom vitner har en reell grunn til å frykte represalier, vil retten måtte ta hensyn til dette før beslutning om avhenting treffes. Det samme gjelder ved avhenting av mindreårige vitner.

Komiteen slutter seg til forslaget.