1. Proposisjonens hovedinnhold
Justisdepartementet fremmer i proposisjonen en rekke forslag til endringer i straffeloven og straffeprosessloven mv. De fleste forslagene har som formål å sikre en hurtigere straffesaksbehandling. Det foreslås også endringer i reglene om varetekt.
Departementet går bl.a. inn for at lengstefristen ved varetektsfengsling forlenges fra 1 til 3 dager. Dette antas å redusere behovet for varetektsfengsling. Siktede skal så vidt mulig ha krav på offentlig forsvarer straks det er klart at han ikke vil bli løslatt innen 24 timer etter pågripelsen. Etter forslaget skal ikke bare retten, men også påtalemyndigheten kunne oppnevne forsvareren. Det foreslås ikke innført maksimumsgrenser for varigheten av varetekt, men politiet pålegges å gi en kort redegjørelse for etterforskningen ved begjæring om forlenget fengsling.
Det fremmes videre forslag som skal sikre en mer betryggende behandling av spørsmålet om varetektsinnsatte skal undergis isolasjon, og skal begrense bruken og varigheten av isolasjon. Isolasjon skal besluttes uttrykkelig av retten, og skal normalt ikke overstige en periode på to uker før saken prøves på ny. Fristen er absolutt hvis siktede er under 18 år. Det gis videre frister for hvor lenge en person kan holdes sammenhengende isolert, og det foreslås et særskilt varetektsfradrag i straffen der isolasjon har vært benyttet.
Det foreslås videre bl.a. nye regler om at hovedforhandlingen skal avholdes snarest mulig, og normalt starte innen 6 uker i tingretten og innen 8 uker i lagmannsretten hvis siktede sitter i varetekt eller var under 18 år da forbrytelsen ble begått. Det gjøres også visse begrensninger i retten til fritt forsvarervalg, og adgangen til bevisavskjæring foreslås noe utvidet.
Det innføres videre en plikt for mistenkte og vitner til å møte for politiet for å avklare om de ønsker å forklare seg eller ikke. Videre foreslås en hjemmel til å avhente og eventuelt fengsle vitner som er innkalt til hovedforhandling.
Behandlingen av militære straffesaker effektiviseres ved at den militære påtalemyndighet gis kompetanse til å beslutte tiltale i fredstid.
Kompetansen til å avgjøre hvem som skal utføre aktoratet i en del saker overføres fra riksadvokaten til statsadvokaten. Adgangen til å forsterke tingretten med flere dommere utvides til også å gjelde for mindre alvorlige saker. Ankefristen for påtalemyndigheten skal i en del saker utløpe tidligere enn etter gjeldende rett, og adgangen til å heve en ankesak utvides. Fristreglene for klager til påtalemyndigheten over vedtak om å henlegge en sak presiseres.
Strafferammen for naskeri heves slik at privatpersoner får en utvidet rett til å pågripe butikknaskere.