Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

5. Presisering av reglene for pleiepenger ved omsorg for alvorlig sykt barn - folketrygdloven § 9-11

Det vises til at retten til folketrygdytelser til foreldre til syke barn har blitt utvidet, seinest ved behandlingen av Ot.prp. nr. 26 (1997-1998). Det ble i denne forbindelse vedtatt å utvide retten til pleiepenger ved pleie i hjemmet etter § 9-11. Kravet om at pleiepenger ved pleie i hjemmet bare kunne gis i terminalfasen eller i andre kritiske perioder bortfalt, og det ble stillet krav om at medlemmet må være hjemme fordi barnet trenger kontinuerlig tilsyn og pleie fra en av foreldrene.

Departementet har fått tilbakemeldinger på at bestemmelsen ofte tolkes slik at kravet til kontinuerlig tilsyn og pleie i hjemmet fra en av foreldrene innebærer at det aldri kan gis pleiepenger til begge foreldrene samtidig. Departementet foreslår å presisere at begge foreldrene i visse tilfeller kan få pleiepenger samtidig etter § 9-11 ved pleie av alvorlig sykt barn i hjemmet. Dette skal gjelde kun i unntakstilfeller når det anses nødvendig under hensyn til den belastende situasjonen.

Departementet foreslår at lovendringen trer i kraft straks. Det uttales at endringen er en presisering av gjeldende rett, og at den ikke har økonomiske eller administrative konsekvenser.

Komiteen slutter seg til den foreslåtte endringen.

Komiteen viser imidlertid til at også andre sider ved pleiepenger til alvorlig sykt barn er til drøfting. Komiteen viser i så henseende til Dokument nr. 8:123 (2001-2002) som omhandler pleiepenger for pleie av barn i hjemmet etter sykehusopphold (folketrygdloven § 9–10). Forslaget innebærer en oppmykning av gjeldende bestemmelser og innebærer at pleie­penger til pleie i hjemmet etter sykehusopphold kan tilstås også når barnets sykehusopphold har vært kortere enn sju dager, så sant det samlede pleiebehovet strekker seg over mer enn sju kalenderdager.