Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innstilling fra sosialkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Morten Høglund og Harald T. Nesvik om lov om endring i lov 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v.

Innhold

Til Odelstinget

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

«I

I lov 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. gjøres følgende endring:

§ 3-7 annet ledd skal lyde:

Kommunestyret kan generelt for kommunen eller for det enkelte salgssted innskrenke eller utvide tiden for salg i forhold til det som følger av første ledd. Det kan bestemmes at salg av øl ikke skal finne sted til bestemte tider på dagen eller på bestemte ukedager.

II

Loven trer i kraft straks.»

Som bakgrunn for forslaget uttaler forslagsstillerne at lov om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. er et eksempel på en lov som helt eller delvis synes å gå ut på dato. Det vises til at manglende samordning mellom åpningstidsloven og alkoholloven medfører at øl i butikkene må fjernes eller tildekkes mellom klokken 20.00 og 21.00 på hverdager. Det uttales at dette tilsynelatende ikke har noen annen funksjon enn å irritere folk og skape mer arbeid for dagligvarebutikkene, og at det er ugunstig for turisme og distriktspolitikk.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bjarne Håkon Hanssen, Britt Hildeng, Asmund Kristoffersen og Gunn Olsen, fra Høyre, Beate Heieren Hundhammer, Bent Høie og Elisabeth Røbekk Nørve, fra Sosialistisk Venstreparti, Olav Gunnar Ballo og Sigbjørn Molvik, fra Kristelig Folkeparti, Åse Gunhild Woie Duesund og Magne Aarøen, og fra Senterpartiet, Ola D. Gløtvold, ønsker å begrense tilgangen på alkohol for å redusere totalforbruket og understreker behovet for økt forebyggende satsing.

Flertallet viser til brev av 25. januar 2002 fra sosialministeren der hun peker på at det i forslaget ligger en sammenkopling av åpningstidsloven og alkohollovens bestemmelser fordi åpningstidsloven fastlegger grensen for hvor lenge et utsalgssted kan holde åpent. Flertallet har merket seg at sosialministeren peker på at åpningstidsloven skal ivareta andre hensyn enn alkoholloven, og at disse hensynene kan tale for at alkoholloven fortsatt bør regulere salgstiden for alkoholholdig drikk.

Flertallet vil vise til at åpningstidsloven er under vurdering i Barne- og familiedepartementet, og finner det riktig at eventuelle endringer av åpningstidsloven vurderes i den forbindelse.

Flertallet vil videre vise til at Sosialdepartementet sammen med Næringsdepartementet senere i år vil vurdere erfaringene med serveringsloven og alkoholloven. Flertallet ser det som meget positivt at departementet ved evalueringen av alkoholloven er mer opptatt av den store økningen i alkoholkonsumet enn av turistnæringen og distriktspolitikken.

Flertallet mener at en regulering av salgstidene for alkohol i alkoholloven er ett av mange virkemidler for å begrense tilgangen på alkohol i samfunnet. Flertallet vil derfor opprettholde en ordning der salgstider for øl på utsalgssteder skal reguleres av alkoholloven.

Et annet flertall, medlemmene fra Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, viser også til Sem-erklæringa der Regjeringa ønsker å oppheve åpningstidsloven. Dette kan føre til en situasjon med døgnåpne utsalgssteder på hverdager. Dersom omsetning av øl i butikker i en slik situasjon bare skal reguleres av åpningstidsloven, vil det kunne bety en radikal utvidelse av tilgjengeligheten til alkohol. Dette flertallet går derfor imot å endre alkoholloven slik at den ikke lenger inneholder bestemmelser om salgstider på hverdager.

Dette flertallet vil på denne bakgrunn foreslå at dokumentet avvises.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og lederen John I. Alvheim og Harald T. Nesvik fra Fremskrittspartiet mener at det kan hindre positiv holdningsdannelse med for upraktiske bestemmelser. Disse medlemmer viser til brev av 25. januar 2002 fra sosialministeren der hun fremholder at det kan være uheldig med et system hvor utsalgssteder for øl kan holde åpent til kl. 21.00, men bare kan selge øl til kl. 20.00.

Disse medlemmer ser av Sem-erklæringen at Regjeringen ønsker å oppheve åpningstidsloven. Det heter at bestemmelser som regulerer og begrenser åpningstider på søn- og helligdager, overføres til helligdagslovgivningen.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet ønsker ikke at en oppheving av åpningstidsloven skal føre til en situasjon der øl kan omsettes døgnet rundt på hverdager. Disse medlemmer ber om at formålet for lov 2. juni 1989 nr 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. blir tillagt vesentlig vekt i forbindelse med vurdering av åpningstidsloven.

Disse medlemmer mener at kommunene bør kunne avgjøre at dagligvarehandelen får selge øl til kl. 21.00 på hverdager og foreslår derfor at lov 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. § 3-7 annet ledd endres. Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

«I

I lov 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. skal § 3-7 annet ledd annet punktum lyde:

Salg og utlevering av øl er likevel forbudt etter kl. 21.00 på hverdager og etter kl. 18.00 på dager før søn- og helligdager unntatt dagen før Kristi Himmelfartsdag.»

II

Loven trer i kraft straks.»

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet vil vise til at bakgrunnen for forslaget til endringer i lov om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. er de virkninger man ser i dagligvarehandelen der den enkelte butikk må dekke til ølflaskene i butikken den siste timen som butikken har tillatelse til å holde åpen. Disse medlemmer kan ikke se at denne timen skulle ha noen som helst konsekvens hva gjelder å redusere det totale alkoholkonsumet i Norge. Dette er snarere et eksempel på en lovparagraf som til de grader er gått ut på dato. Dissemedlemmer vil imidlertid vise til at det bare er selve denne tidsbegrensningen som begrenser salgstiden til klokken 20.00, som forslagsstillerne foreslår opphevet, slik at den enkelte kommune fortsatt vil ha sin frihet til å kunne vedta kortere salgstider for øl slik som det også er tillatt med dagens lov. Når det gjelder hensynet til de endringer i åpningstidsloven som er varslet i Sem-erklæringen, så er dette en problemstilling som etter disse medlemmers mening må drøftes når dette en gang i fremtiden finner sted. Det er i så henseende viktig å påpeke at det er fortsatt opp til den enkelte kommune selv å avgjøre om en ønsker en innskrenking i salgstiden for øl i forhold til butikkenes åpningstider.

Disse medlemmer fremmer i samsvar med dokumentet følgende forslag:

«I

I lov 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. skal § 3-7 annet ledd lyde:

Kommunestyret kan generelt for kommunen eller for det enkelte salgssted innskrenke eller utvide tiden for salg i forhold til det som følger av første ledd. Det kan bestemmes at salg av øl ikke skal finne sted til bestemte tider på dagen eller på bestemte ukedager.

II

Loven trer i kraft straks.»

Disse medlemmer vil subsidiært støtte forslaget om endring av tidsangivelsen i annet ledd fra kl. 20.00 til kl. 21.00.

Forslag fra Arbeiderpartiet:

Forslag 1

I

I lov 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. skal § 3-7 annet ledd annet punktum lyde:

Salg og utlevering av øl er likevel forbudt etter kl. 21.00 på hverdager og etter kl. 18.00 på dager før søn- og helligdager unntatt dagen før Kristi Himmelfartsdag.

II

Loven trer i kraft straks.

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Forslag 2

I

I lov 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. skal § 3-7 annet ledd lyde:

Kommunestyret kan generelt for kommunen eller for det enkelte salgssted innskrenke eller utvide tiden for salg i forhold til det som følger av første ledd. Det kan bestemmes at salg av øl ikke skal finne sted til bestemte tider på dagen eller på bestemte ukedager.

II

Loven trer i kraft straks.

Komiteen viser til dokumentet og det som står foran, og rår Odelstinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument nr. 8:30 (2001-2002) - forslag fra stortingsrepresentantene Morten Høglund og Harald T. Nesvik om lov om endring i lov 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. – avvises.

Oslo, i sosialkomiteen, den 21. februar 2002

John I. Alvheim Bjarne Håkon Hanssen Åse Gunhild Woie Duesund
leder ordfører sekretær