Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg 2: Brev fra Barne- og familiedepartementet v/statsråden til familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, datert 18. mai 2001

Jeg viser til oversendelse datert 16. mai 2001. Herved følger svar på komiteens spørsmål:

Det finnes ikke statistikk de siste årene over hvor mange som har søkt om stebarnsadopsjon. Departementet har derfor ikke oversikt over hvor mange søknader som ble avslått i disse årene. Tallene fra Statistisk Sentralbyrå viser antall bevillinger som er gitt i Stebarnsadopsjonssakene. SSBs statistikk for 2000 foreligger ikke ennå, men tallene fra 1995 til 1999 er som følger:

1995 192 bevillinger

1996 220 bevillinger

1997 213 bevillinger

1998 210 bevillinger

1999 207 bevillinger.

Som kjent fikk Statens ungdoms  og adopsjonskontor den 1. desember 1999 overført ansvaret fra fylkesmennene for å gi adopsjonsbevilling i innenlandsadopsjonene. Etter kontorets egne opplysninger ble det i år 2000 behandlet 130 søknader om stebarnsadopsjon. Det ble gitt 112 bevillinger og 18 avslag. Årsaken til at det ble behandlet færre saker enn de foregående årene, var at det tok noe tid før kontoret kom i gang med behandlingen av sakene. Det ble således gitt bare 4 bevillinger i løpet av det første halve året, mens det i løpet av høsten 2000 ble behandlet 126 saker. Statens ungdoms  og adopsjonskontor er av den oppfatning at overføringen av sakene fra fylkesmennene til kontoret, har ført til en mer enhetlig behandling av sakene og at de antakelig undergis en grundigere behandling enn det som kunne være tilfellet tidligere.

I følge Statens ungdoms  og adopsjonskontor er det flere årsaker til at søknaden om adopsjonsbevilling avslås. De vanligste årsakene er: Steforelderen har vært gift med barnets forelder i for kort tid, og at den av barnets foreldre som ikke er gift med søkeren, motsetter seg adopsjonen. Ved søknad om stebarnsadopsjon av voksne opplyser kontoret at avslag kan skyldes at lovens krav om oppfostring ikke er fulgt eller at søknaden i realiteten innebærer en omgåelse av annen lovgivning, f.eks. arvelov eller odelslovgivning. Statens ungdoms  og adopsjonskontor opplyser videre at de viser varsomhet med å innvilge søknad der barnet er under 12 år, i sær der barnet har kontakt med den ene av foreldrene.