Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Proposisjonens hovedinnhold

Proposisjonens hovedformål er å lovfeste sentrale forhold vedrørende overvåkingstjenestens oppgaver. Departementets forslag bygger i hovedsak på Danielsenutvalgets vurderinger og anbefalinger i NOU 1998:4.

Proposisjonen bygger på at tjenesten skal organiseres som et særorgan innenfor politiet. Forholdet mellom justisministeren og overordnet påtalemyndighets ansvar for overvåkingstjenestens virksomhet videreføres, og overvåkingstjenesten skal fortsatt ha etterforskings- og påtalekompetanse.

Departementet foreslår at det fremdeles skal være en kjerneoppgave for overvåkingstjenesten å forebygge og etterforske forbrytelser mot rikets sikkerhet. Overvåkingstjenesten skal også fortsatt ha til oppgave å forebygge og etterforske saker vedrørende ulovlig etterretningsvirksomhet, men ikke kommersiell industrispionasje. Tjenestens ansvar for å forebygge og etterforske sabotasjehandlinger videreføres. Overvåkingstjenesten skal også ha ansvar for saker som angår spredning av masseødeleggelsesvåpen og ulovlig teknologioverføring, samt forebyggende virksomhet og skjult etterforsking av terrorisme og voldelige, ekstremistiske grupper.

Overvåkingstjenesten skal videre kunne tillegges oppgaver og ansvar i saker som gjelder organisert kriminalitet, forbrytelser mot menneskeheten, folkemord og grove krigsforbrytelser.

Overvåkingstjenestens bistandsoppgave på personellsikkerhetsområdet videreføres og lovfestes. Samarbeidet med andre lands politimyndigheter, sikkerhets- og etterretningstjenester lovfestes. Det samme gjelder Overvåkingssentralens utarbeidelse av trusselvurderinger til bruk for politiske myndigheter. Overvåkingstjenestens bistands- og rådgivningsfunksjon vedrørende sikkerhetstiltak i ulike offentlige og private etater og bedrifter inngår som en sentral del av tjenestens forebyggende virksomhet.

Departementet foreslår at tjenestens navn endres fra «Politiets overvåkingstjeneste» til «Politiets sikkerhetstjeneste».