Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

9. Regnskaps- og revisjonsplikt

Enhver stiftelse har regnskapsplikt etter regnskapsloven. Årsregnskap, årsberetning og revisjonsberetning skal sendes til fylkesmannen senest en måned etter fastsettingen av årsregnskapet. Innsendingsplikten gjelder likevel ikke stiftelser som har en forvaltningskapital på under 50 000 kroner, og i henhold til forskrifter heller ikke private, ikke-næringsdrivende stiftelser der forvaltningskapitalen ikke overstiger 500 000 kroner.

Enhver stiftelse har revisjonsplikt etter reglene i revisorloven. Revisjonsplikten gjelder likevel ikke for stiftelser som har en forvaltningskapital på under 50 000 kroner. Det er gitt enkelte særregler om regnskaps- og revisjonsplikt i såkalte holdingstiftelser.

Utvalget slår fast som et utgangspunkt at regler om regnskapsplikt for stiftelser er helt nødvendig for at det skal være mulig å føre tilsyn og kontroll med stiftelsene, men reglene må tilpasses stiftelsenes forhold.

Økokrim og Innsamlingskontrollen i Norge gir uttrykk for at enhver stiftelse bør undergis regnskaps- og revisjonsplikt. Kommuneadvokaten i Bergen mener på den annen side at regnskaps- og revisjonsplikten kan bety en unødvendig stor byråkratisering for de stiftelser som har liten grunnkapital.

Departementet foreslår en endring av regnskapsloven § 1-2 og revisorloven § 2-1, slik at regnskapsplikten og revisjonsplikten for stiftelser fullt ut følger av disse lovene, jf. lovutkastet §§ 43 og 44. Når det gjelder nærmere detaljer, vises til merknadene til §§ 43 og 44.

Stiftelseslovutvalget påpeker at det kan være behov for særlige regnskaps- og revisjonsregler for små ikke-næringsdrivende stiftelser. Etter at utvalget avga sin utredning, er den nye regnskapsloven vedtatt og satt i kraft. Denne loven har differensierte regler for såkalte «små foretak» og «store foretak». Departementet bemerker videre at regler om regnskaps- og revisjonsplikt ikke kan vurderes uavhengig av ønsket om en mer effektiv kontroll av stiftelser.

Komiteen mener det er viktig at alle stiftelser underlegges regnskaps- og revisjonsplikt for å muliggjøre en reell kontroll og tilsyn med stiftelsene. Komiteen viser til at dersom stiftelsen har en enkel økonomi , vil også regnskaps- og revisjonsarbeidet bli enkelt, og det kan ikke sees på som urimelig å sette krav om dette.