Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Proposisjonens hovedinnhold

I proposisjonen fremmes forslag om ny voldsoffererstatningslov.

Lovforslaget avløser forskrift om erstatning fra staten for personskade voldt ved straffbar handling som ble innført i 1976. I forbindelse med lovfestingen foreslår departementet bl.a. at ordningen omgjøres fra en billighetsordning til en rettighetsordning, og at den maksimale erstatningsutbetalingen per skadetilfelle økes fra kr 200 000 til kr 1 000 000.

Administrasjonen av ordningen skal være den samme som i dag, ved at fylkesmannen behandler søknader om erstatning i første instans med Erstatningsnemnda for voldsofre som klageinstans. Erstatningsnemndas oppgaver utvides noe.

Stortinget har bedt Regjeringen foreta en samlet gjennomgang av tiltak som kan styrke voldsofres situasjon, og legge frem konkrete tiltak, jf. Innst. S. nr. 113 (1999-2000). I proposisjonen punkt 7 (jf. pkt. 5 nedenfor) foretas det en slik gjennomgang.

Lovforslaget har vært sendt på høring til en rekke instanser.