5. Brudd på besøksforbud m.v.
Påtalemyndigheten kan med hjemmel i straffeprosessloven § 222 a nedlegge besøksforbud. Besøksforbud innebærer at en person forbys å oppholde seg på et bestemt sted, forfølge, besøke eller på annet vis kontakte en annen person. Visse typer av psykisk medvirkning til brudd på besøks- og oppholdsforbud er også straffbart.
Straff for overtredelse av besøksforbud er som hovedregel fengsel inntil 6 måneder, ved gjentagelse fengsel inntil 2 år, jf. straffeloven § 342. Bot kan idømmes sammen med fengselsstraff, men ikke alene. Det følger av strafferammen at den som bryter besøksforbud, som hovedregel ikke kan pågripes eller varetektsfengsles, og at forelegg ikke kan benyttes. Det er bare adgang til å varetektsfengsle den som bryter et besøksforbud ved gjentagelse, eller dersom han treffes på fersk gjerning og ikke avstår fra den straffbare handlingen.
Departementet tok i høringsnotatet til orde for å endre strafferammen i straffeloven § 342, dels for å kunne pågripe og varetektsfengsle den som bryter et besøksforbud, og dels for å kunne utferdige forelegg dersom bot er aktuelt. Etter departementets syn er det behov for å kunne pågripe og fengsle ved brudd på besøksforbud hvis det er fare for nye lovbrudd.
Straffeloven § 342 hjemler også straff for brudd på oppholdsforbud etter utvisning fra landet. Dette alternativet har i dag liten betydning ved siden av utlendingsloven § 47, og det bør være samme strafferamme etter begge bestemmelser.
Departementet foreslo etter dette at straffen for overtredelse av alle alternativene i § 342, dvs. besøksforbud, de ulike typer av oppholdsforbud samt medvirkning, skal være bøter eller fengsel i inntil 6 måneder eller begge deler.
Ingen høringsinstanser gikk imot departementets forslag. Flere høringsinstanser mener at det bør gjøres ytterligere endringer.
Departementet fremmer i proposisjonen de nevnte forslag til endringer i straffeloven § 342. Departementet har videre kommet til at det er grunn til å ramme alle former for medvirkning, og dessuten forsøk. Høringen har vist at det er et behov for å styrke besøksforbudets effektivitet.
Komiteen ser meget alvorlig på brudd på besøksforbud, og er spesielt opptatt av de kvinner og familier som er utsatt og sterkt plaget av dette.
De foreslåtte endringer og tilføyelser i straffeloven § 342 er etter komiteens mening viktige tiltak mot brudd på ilagt besøksforbud. Komiteen mener at høringsuttalelsene fra både Trondheim politidistrikt og Barneombudet illustrerer nødvendigheten av å ha anledning til å pågripe og varetektsfengsle den som bryter et besøksforbud.
Alvoret i denne type saker gjør at komiteen mener at det også er nødvendig å ramme alle former for medvirkning, og dessuten også forsøk.
Komiteen støtter de foreslåtte endringer i straffeloven § 342.